2020. július 12., vasárnapMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A Star Trek-beli térhajtás valójában elszomorítóan lassú

Hirdetés

A Star Trek-beli térhajtás valójában elszomorítóan lassú

James O’Donoghue, aki korábban a NASA-nál dolgozott, most pedig a japán űrügynökség, a JAXA munkatársa, saját bevallása szerint is kellemetlenül érezte magát, amikor rájött, hogy még a sci-fibeli hiperűrsebesség is csak cammogásnak tűnik az univerzum elképesztő méreteihez képest. Persze a Földön megszokott távolságokat szempillantás alatt le lehet győzni ezzel a sebességgel, de a távoli galaxisok elérése már teljesen más kérdés.

Íme az animáció, amely először O’Donoghue Twitter-oldalán jelent meg:

via Gfycat

Hirdetés

A grafikán a Naprendszer bolygói (és a Plútó) láthatók, az Enterprise űrhajó a Naptól indul, majd egyre növekvő térhajtással (warp sebességgel) közelít a Plútóhoz. És az érezhető az animációból, hogy a hajó meglehetősen lassú, hiába halad elvileg több warppal.

A warp-skála a fénysebességből eredeztethető. A warp 1 minden skála szerint a vákuumbéli fénysebességgel egyezik meg (ami közelítőleg 300 ezer kilométer per másodperc). Az ennél nagyobb warp sebességeket a térhajtómű feltalálója, Zefram Cochrane úgy határozta meg, hogy a warpban mért sebesség a fénysebesség (c) harmadik hatványú többszöröse legyen. Tehát a warp 4 = 43c. Később azonban ezen a skálán módosítottak, és a The Next Generation idejétől már nem harmadik, hanem 10/3-dik hatványra emelik a warp-faktort, és ezzel szorozzák meg a fénysebességet, O’Donoghue is ez utóbbit használja. A Star Trek-beli fizika szerint a 10-es warp sebességet normál körülmények között képtelenség elérni, a 9,99-es warp nagyjából 2147-szeres fénysebességnek felel meg.

A Föld-Hold távolság például warp 1-es sebességgel (tehát fénysebességgel) 1,255 másodperc alatt hidalható át:

<iframe src="https://gfycat.com/ifr/SizzlingVariableGuineapig" frameborder="0" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/11/start_trek_warp_terhajtas_sebesseg_fenysebesseg_lassu_naprendszer/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Játékbabával készítik fel az anyaságra a New Orleans-i állatkert gorilláját

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/07/08/jatekbabaval_keszitik_fel_az_anyasagra_a_new_orleans-i_allatkert_gorillajat/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …