2020. augusztus 13., csütörtökMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A rovar, ami szó szerint a halálba fingja az áldozatát

A rovar, ami szó szerint a halálba fingja az áldozatát

Valószínűleg sokan ismerik az Amerikákon élő bűzösborzot, ami, ha kellőképp fenyegetve érzi magát, iszonyatosan büdös váladékot spriccel az áldozataira. Ez a váladék azon kívül, hogy büdös, és akár ideiglenesen vakságot is okozhat, ha szembe kerül, alapvetően ártalmatlan, csak a ragadozók elriasztására szolgál.

Nem rossz házibarkács vegyi fegyver, de létezik egy rovarfaj, a szélesszárnyú termeszfátyolka (Lomamyia latipennis) aminek a lárvája kicsit még tovább vitte az elképzelést: amikor fő élelmére, termeszekre vadászik, az ánuszából olyan anyaggal fújja le őket, ami azonnal kiüti és teljesen megbénítja a balszerencsés áldozatot.

A L. latipennis, mikor egy termeszre vadászik – hasonlóan a honfoglaló magyarokhoz – visszavonulást színlel, míg úgy nem érzi, hogy övé a stratégiai fölény ideje támadni.

A lárva megemelte a hasa csúcspontját, és elhúzta a termesz feje előtt, anélkül, hogy hozzá ért volna. A termeszt ez nem tántorította el, mivel nem próbált elmenekülni. Egy-három perc múlva már a hátán feküdt, kiütve.

– írták Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás során a lárva vadászatáról. A kutatók azt is észrevették, hogy ha a lárva jó szögben támad, és közel vannak a termeszek, akár hatot is képes ájulásba fingani.

Miután kiütötte az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/09/larva_fatyolka_anusz_belgaz_termesz_vedekezes_vadaszat_ragadozo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Cukorka miatt börtönbe menni nem is olyan ritkaság

Cukorka miatt börtönbe menni nem is olyan ritkaság

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2014 …