2020. május 25., hétfőMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A római császár, akinek a bulijain mindenki a haláltól rettegett

Hirdetés

A római császár, akinek a bulijain mindenki a haláltól rettegett

Az ókori Római Birodalomról mindenki megtanulta az iskolában, hogy nem vetették meg a nagy bulikat, de Domitianus császár olyan összejöveteleket tartott, amelyek a szórakozás egy teljesen új műfaját teremtették meg. Az ők bulijain minden meghívott az életéért rettegett.

Hirdetés

Domitianus nem volt éppen közkedvelt uralkodó, nem is akart az lenni, ő abban hitt, hogy az abszolutisztikus törekvéseivel járó ellenállást terrorral lehet a legjobban leverni, és egyébként is az a legjobb, ha mindenki retteg tőle. Vagyis nem mindenki, ugyanis a katonáknak megemelte a fizetségét, így a hadsereg mellette állt, a népnek pedig játékokat és ajándékokat osztogatott, így ők is elégedettek voltak vele.

Aki pedig egyik táborba sem tartozott, az retteghetett. 93-ban legalább 11 consularist kivégeztetett, a sztoicizmus követőit száműzte. Retteghettek, akik köztársasági érzelmű megnyilvánulásokat hangoztattak, de a filozófusokat is kitiltotta a fővárosból, majd 94-ben a keresztények is erre a sorsra jutottak. Zsidó- és keresztényszimpátiája miatt a császár rokonát, Flavius Clemenst is kivégeztette. Az első kivégzéshullámot a seianusi időkre emlékeztető besúgórendszer, felségsértési perek és újabb kivégzések, száműzések és vagyonelkobzások követték.

Na meg a rettegős bulik

A császár híres volt a halálos ítélettel felérő összejöveteleiről. Olyan bulikat is tartott, amelyeken néha elengedett egy-egy oroszlánt vagy leopárdot a résztvevők között, aztán jót szórakozott azon, hogy az állat elfogyaszt néhány meghívott ismerőst.

Az egyik leghírhedtebb összejövetelét 89-ben tartotta, amikor minden egyes meghívott biztos volt abban, hogy az este folyamán meg fog halni. A bankettre megérkezve […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/22/domitianus_csaszar_halal_terror_fenyegetes_buli_sirko_romai_birodalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amerikában van egy országút, amire nem mehetnek autók

Amerikában van egy országút, amire nem mehetnek autók

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ha …