2019. november 12., keddMa Jónás, Renátó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 334,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 304,00 Ft
2019.11.12. Jónás, Renátó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 334,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 304,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A római császár, akinek a bulijain mindenki a haláltól rettegett

Hirdetés

A római császár, akinek a bulijain mindenki a haláltól rettegett

Az ókori Római Birodalomról mindenki megtanulta az iskolában, hogy nem vetették meg a nagy bulikat, de Domitianus császár olyan összejöveteleket tartott, amelyek a szórakozás egy teljesen új műfaját teremtették meg. Az ők bulijain minden meghívott az életéért rettegett.

Hirdetés

Domitianus nem volt éppen közkedvelt uralkodó, nem is akart az lenni, ő abban hitt, hogy az abszolutisztikus törekvéseivel járó ellenállást terrorral lehet a legjobban leverni, és egyébként is az a legjobb, ha mindenki retteg tőle. Vagyis nem mindenki, ugyanis a katonáknak megemelte a fizetségét, így a hadsereg mellette állt, a népnek pedig játékokat és ajándékokat osztogatott, így ők is elégedettek voltak vele.

Aki pedig egyik táborba sem tartozott, az retteghetett. 93-ban legalább 11 consularist kivégeztetett, a sztoicizmus követőit száműzte. Retteghettek, akik köztársasági érzelmű megnyilvánulásokat hangoztattak, de a filozófusokat is kitiltotta a fővárosból, majd 94-ben a keresztények is erre a sorsra jutottak. Zsidó- és keresztényszimpátiája miatt a császár rokonát, Flavius Clemenst is kivégeztette. Az első kivégzéshullámot a seianusi időkre emlékeztető besúgórendszer, felségsértési perek és újabb kivégzések, száműzések és vagyonelkobzások követték.

Na meg a rettegős bulik

A császár híres volt a halálos ítélettel felérő összejöveteleiről. Olyan bulikat is tartott, amelyeken néha elengedett egy-egy oroszlánt vagy leopárdot a résztvevők között, aztán jót szórakozott azon, hogy az állat elfogyaszt néhány meghívott ismerőst.

Az egyik leghírhedtebb összejövetelét 89-ben tartotta, amikor minden egyes meghívott biztos volt abban, hogy az este folyamán meg fog halni. A bankettre megérkezve […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/22/domitianus_csaszar_halal_terror_fenyegetes_buli_sirko_romai_birodalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fél évszázadon át megkínzott szektavezérek lógtak a münsteri templom ketreceiben

Fél évszázadon át megkínzott szektavezérek lógtak a münsteri templom ketreceiben

A közpénz a közös pénzünk. Senki sem dugdoshatja, és aki költ belőle, annak el kell …