2020. február 20., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 315,00 Ft
2020.02.20. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 315,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A rejtélyes robbanás, ami fél Pekinget lerombolta

Hirdetés

A rejtélyes robbanás, ami fél Pekinget lerombolta

Sokáig csak vad összeesküvés-elméletek keringtek arról a több száz évvel ezelőtti nagy pekingi robbanásról, ami több mint két négyzetkilométeren belül mindent elpusztított a kínai fővárosban. Magyarázatként felmerült lőporrobbanás, gázrobbanás, aszteroida, de még földönkívüli atomtámadás is.

Hirdetés

1626 májusában a megszokott módon folyt az élet: dübörgött az ipar, mindenki dolgozott, a császár, Ming Tien-csi kicsit fura volt (inkább asztaloskodott, mint kormányzott), és a sereg készült a mandzsuk elleni csatákra. A Peking központjában található Wanggongcsang fegyverraktár-komplexumban hetvenen-nyolcvanan dolgoztak új nyílvesszőkön, fegyvereken és ágyúkon. A 17. századra a Ming birodalom fegyverversenybe szállt az északkelet-ázsiai mandzsukkal, így a fegyverek védelmében a nagyvárosok vaskos falai mögött, a lakóházak között építették meg fegyvergyáraikat és raktáraikat.

Kína térképe 1626-ból, a Ming birodalom idején

Kína térképe 1626-ból, a Ming birodalom idején

Fotó: Wikipedia

Erről a döntésről 1626. május 30-án derült ki, hogy hiba volt. Reggel kilenc körül a pekingiek füstöt láttak felszállni a Wanggocsang-komplexumból, amit nem sokkal később egy hatalmas robbanás követett. Két négyzetkilométeren belül majdnem minden épület összeomlott, és nagyjából 20 ezren vesztették életüket. A katasztrófa a város felét érintette, hiszen törmelék szállt mindenfelé, és elbeszélések szerint nemcsak tégla, törmelék, és testrészek terítették be a várost, hanem még egy két tonnás szobor is a levegőbe repült, és átszállt Peking felett.

Azok áldozatok, akiket nem tépett szét a robbanás, ruha nélkül vagy csak ruhafoszlányokban találták meg, és valamilyen fura anyag fedte a testüket. Sokan egy gombafelhőről számoltak be, ami a város felett szállt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/18/kina_peking_wanggongcsang_fegyverraktar_robbanas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfőzött 5000 liter vizeletet, hogy aranyat csináljon, de egészen mást fedezett fel

Megfőzött 5000 liter vizeletet, hogy aranyat csináljon, de egészen mást fedezett fel

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek. Feliratkozom! Ma …