2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A Pentagon 6 milliárd dolláros atompiramisa csak egy napig működött

Hirdetés

A Pentagon 6 milliárd dolláros atompiramisa csak egy napig működött

Az egyesült államokbeli észak-dakotai Nekoma mondhatni szó szerint a semmi közepén található. A Kanadával határos állam leginkább a Fargo című film, illetve sorozat miatt lehet ismert, fő bevételét az észak-nyugati területeken folytatott olajkitermelés adja, észak-keleten pedig nem túl sok említhető dolog történt egészen 1970-ig. Ekkor határoztak úgy ugyanis, hogy megépítik az állam talán legérdekesebb ismertető jegyét, a

45 éve elhagyatottan álló, 6 milliárd dollárból megépült és egyetlen napig üzemelt óriási Pentagon-piramist, ami ránézésre leginkább egy űrlények által itt hagyott monolitnak tűnik.

Hirdetés

A piramis az apró, alig 50 lakosú Nekoma település mellett magasodik ki a síkságból a maga 24 méteres magasságával (ez kb. 8 emeletnek felel meg). Első ránézésre a távolból inkább tűnik egy szekta rituális áldozati helyének, mint bármi másnak, pedig a Stanley R. Mickelsen Safeguard Complex (SRMSC) valójában a hidegháborús fegyverkezés egyik központi eleme lett volna a Pentagon tervei szerint.

Észak- és Dél-Dakota helyzetéből adódóan ideális volt arra, hogy itt telepítse ki az Egyesült Államok a hidegháború alatt a szovjetekkel szembeni rakétavédelmét, illetve a nagyjából a világ végét is előidézni képes nukleáris rakétabázisait. Az Északi-sark felé a két Dakota felől a legkisebb a távolság a mai Oroszország irányába, és mivel kelet-nyugati viszonylatban is középen vannak, tökéletes lefedettséget biztosíthattak.

Nekoma mellett egy ilyen védelmi központot telepítettek – a Stanley R. Mickelsen védelmi komplexum feladata az volt, hogy egy esetleges szovjet atomtámadás esetén elpusztítsa az Északi-sarkon át érkező rakétákat, megtisztítva az utat az amerikaik rettegett Minuteman rakétái előtt.

003110l1

Fotó: srmsc.org

Az SRMSC tehát a nukleáris előőrs volt, a Minutenaneket délebbre telepítették, Nekoma mellett csak 30 úgynevezett ellenrakéta, Spartan volt, de mindet nukleáris fejjel szerelték fel, tűzerőből tehát nem volt hiány. Főleg, hogy voltak tartalékrakéták is.

A Pentagon egyébként több hasonló bázist tervezett Amerika-szerte, ám a szovjetekkel kötött nukleáris leszerelési megállapodásba (SALT-1 – Strategic Arms Limitation Talks, tárgyalások a hadászati fegyverek korlátozásáról, 1972) végül az került, hogy országonként csak kettőt engedélyeznek egymásnak – egyet a főváros, egyet pedig az interkontinentális ballisztikus rakéták indítóbázisának védelmére. Utóbbi volt az SRMSC, a többi tervezettből pedig egy sem készült el végül.

A bázist 1970-ben kezdték el építeni, és 1975-re készült el. Rengeteg katonát telepítettek ide családostul, az építkezésen dolgozókkal együtt több ezren laktak az SRMSC-n. A szórakoztatásukról egy hatalmas közösségi tér, tornaterem, templom, mozi és bowlingpálya gondoskodott, de a bázisnak volt saját bankja és fodrászata is.

Nehéz elképzelni, hogy hogy eközben alig pár méterre, a föld alatt 31 rakétába szerelt atomtöltet várta a világ végét. Ha ugyanis a Spartanok elindultak volna, az az atomháború kitörésére lett volna válaszreakció.

Az ötéves munkálatok 6 milliárd dollárba kerültek, a bázis alapkapacitáson 1975. április 1-jén kezdett el működni, és az év októberére elérte maximális kapacitását az összes atomtöltet megérkezésével.

hogy aztán október 2-án leszereljék az egész komplexumot egy nap működés után.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/30/eszak-dakota_pentagon_vedelmi_rendszer_piramis_atomraketa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

A független újságírás védelem: a hatalmasságok nem csinálhatnak velünk amit csak akarnak. Támogass te is! …