2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A matekzseniből lett szerencsejátékos, aki megalkotta a tökéletes lóverseny-algoritmust

Hirdetés

A matekzseniből lett szerencsejátékos, aki megalkotta a tökéletes lóverseny-algoritmust

William (Bill) Benter Pittsburgh-ben született, és már az általános iskolában nyilvánvalóvá vált, hogy matematikai képességei tanárai tudását is meghaladják. Bár elvégezte a fizikaszakot az egyetemen, valószínűleg eszébe sem jutott soha, hogy kutasson, esetleg diákokat tanítson. A sors furcsa fintora, hogy utóbbi mégis bekövetkezett idős korában, bár nem fizikát oktatott, hanem a szerencsejáték statisztikai alapjait.

Hirdetés

Mert hogy Benter rögtön az egyetemi diploma megszerzése után úgy határozott, hogy matematikai tudását sokkal gyakorlatiasabb célra: pénzszerzésre fordítja. Így áttette a székhelyét Las Vegasba, ahol professzionális szerencsejátékosként kezdte számolni a kártyalapokat a kaszinók Black Jack-asztalainál.

Ebben nagyon jó volt – kicsit túlságosan is jó.

Csakhamar már az összes kaszinó kidobóemberei ismerték az arcát, és azzal a lendülettel ki is dobták az összes vegasi mulatóból. A kaszinók ugyanis – érthető financiális megfontolásból – határozottan tiltanak minden olyan machinációt, ami a játékos nyerési esélyeit növeli.

Benter kedvét mindez nem vette el a szerencsejátékoktól, hiszen konzisztensen nyert, a valószínűségszámítási és kombinatorikai tudását a cél szolgálatába állítva. Szüksége volt ugyanakkor egy olyan terepre, ahol úgy hazardírozhat (bár az ő esetében e tevékenység mindenről szólt, csak az esztelen tippelgetésről nem), hogy attól nem tudják őt egy egyszerű kizárással eltiltani. Ekkor talált rá az igazi aranybányára: a lóversenyre.

A fizikus társult egy másik profi szerencsejátékossal, Alan Woodsszal, akivel tökéletesen kiegészítették egymást: Woods értett a lóversenyhez, Benter pedig értett a valószínűségszámításhoz, illetve a statisztikai komputermodellek kódolásához. 1984-et írtunk ekkor, és a páros 150 ezer dollárral a zsebében áttette a székhelyét Hongkongba, Ázsia lóversenyfővárosába.

Manapság Benter szerencsejáték-bevétele 5-10 millió dollár naponta.

Az algoritmus, amit az egyes lóversenyfutamok kimenetelének jóslására írt, kezdetben 16 változót vett figyelembe. Ezek között voltak a lovak korát, származását, korábbi sikerességét, a zsokét, az edzőt, a tenyésztőt, sőt a ló által kedvelt felületet és időjárást leíró mutatók. Benter a szisztémájáról tudományos értekezést is írt, amit azóta kis bibliaként forgatnak a milliókra vágyó reménybeli lóversenycsászárok.

Az algoritmus első verziói nem voltak túl sikeresek, így Benter csődbe is ment. Vissza kellett költöznie Hongkongból az Egyesült Államokba, hogy újabb tőkét szedjen össze a vállalkozás folytatásához. Másodszorra azonban elérkezett az ő ideje. Visszaemlékezése szerint az első próbálkozás kudarcát az okozta, hogy kezdeti algoritmusa csak a nyilvánosan hozzáférhető adatokkal dolgozott, holott a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/17/a_matematikai_zsenibol_lett_profi_szerencsejatekos_aki_megalkotta_a_tokeletes_loverseny-algoritmust_william_benter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …