2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A magyar kasszafúró rendőr, aki saját betöréseinél helyszínelt

Hirdetés

A magyar kasszafúró rendőr, aki saját betöréseinél helyszínelt

Amikor egy ködös éjszakán, 1990 november 14-ről 15-re virradóan B. Miklós elindult betörni, okkal gondolhatta, hogy az akciója sikerrel zárul – de az éjszaka nem úgy alakult, ahogy eltervezte. A Veszprémi Naplónak is helyt adó épületet nézte ki magának, nem messze a lakásától. Az épület ajtaját aznap este két rendőrjárőr ellenőrizte, mert gyakran megesett, hogy nyitva felejtették. Ezúttal a járőrök zárva találták az ajtót, ezért is lepte meg a járőröket, hogy nem sokkal később, amikor újra arra jártak, zajt hallottak. B. Miklós éppen ott ügyködött. 

“Reflexszerűen a zaj felé fordultam, és azt láttam, hogy valaki kilép az ajtón, amit korábban már kétszer is zárva találtunk. Úgy 15 méterre lehettem a férfitől. Még ismerősnek is tűnt. Álltunk egymással szemben és farkasszemet néztünk. Tudtam, hogy a kapitányságról ismerem a fickót, de sokáig nem jutott eszembe, hogy hívják. Elindultam felé, mire az illető megfordult és berohant a házba. Mi meg gyorsan utána.” – emlékezett vissza a járőrpár egyik tagja, Gaál Péter A kasszafúró zsaru nevű könyvében. 

Az épületben egy kis üldözés után az üldözött egy forgótáras pisztolyt szegezett a járőrökre, és rájuk kiáltott: “Állj, rendőrség!” Majd magyarázkodni kezdett: elmondta, hogy a közelben lakik, zajt hallott, ezért jött a helyszínre. A járőrök ekkor jöttek rá, hogy akit üldöztek, az B. Miklós rendőr százados. Mint feljebbvaló, B. utasította őket a betörő felkutatására. De hiába nézték át az épületet, mindent rendben találtak. Ám kifelé menet, amikor B. megfordult, a járőrök észrevették:

Hirdetés

kollégájuk farzsebéből egy feszítővas, egy csavarhúzó és egy álkulcshoz hasonló szerszám lóg ki.

A járőrök tehetetlenek voltak, hiszen betörésnek nyoma sem volt, és azon túl, hogy B-t gyanúsnak találták, nem volt ellene semmi bizonyítékuk. Mégis hazáig követték, majd később visszamentek az ominózus épülethez. Ekkor látták, hogy a korábban lekapcsolt villany ég, egy ügyvédi munkaközösség irodáját pedig kirámolták. Amikor a nyomkövető kutya kijött, meg sem állt B. lakásáig.

Így bukott le a kasszafúró, akit 1975-től tizenöt éven át próbált meg lefülelni a rendőrség és akiről az elfogásakor derült ki, hogy a veszprémi rendőrség egyik legjobb bűnügyi technikusa.

B. Miklós története példa nélküli. Bár előtte és később is buktak le olyan rendőrök, akik bűnöztek, de az, hogy valaki 15 éven át követ el betöréseket és nem egy esetben a saját betöréseinél helyszínelt, egészen rendkívülinek számít. 

b2

Fotó: Népszabadság, 1991. március / Arcanum adatbázisa

“Éreztem, hogy valamit csinálnom kell, hogy mennem kell betörni. Tulajdonképpen a szakmai elismerés hiánya váltotta ki belőlem ezt a pótcselekvést” – indokolta egy interjúban az először esztergályos szakmát tanult, majd gépésztechnikus végzettséget szerző B. Miklós, miért élt kettős életet. Állítása szerint először a pénz miatt járt betörni, és azért, mert látta, mennyire védtelenek az intézmények, amiket kirámolt. Lebukása után igyekezett magát profi betörőnek beállítani, mondván, az ország legbiztonságosabb páncélszekrényét is képes 20 perc alatt kinyitni – de kollégái szerint csak fényezte magát, hogy a börtönhierarchiában már a tekintélyes mackóst, ne pedig a zsarut lássák benne rabtársai, akiktől exrendőrként eleve tarthatott. 

És hogy miért úszhatta meg másfél évtizeden keresztül a lebukást? Azért, mert tudta, hogy hiába vesznek ujjnyomokat a betörések helyszínein, az ő ujjnyoma nem volt a benne a nyilvántartásban. Ezért aztán, amikor a betöréseinél ő maga helyszínelt, alapos, precíz munkát végzett, tisztességesen levette a saját […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/12/a_magyar_kasszafuro_aki_sajat_betoreseinel_helyszinelt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …