2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A leszbikus ponyvaregények indították el a meleg szexuális forradalmat

A leszbikus ponyvaregények indították el a meleg szexuális forradalmat

A II. világháború idején az amerikai kormány puhakötésű, olcsó és kis helyet foglaló könyveket adott ki, hogy azokkal szórakoztassa az idejük nagy részét tétlen unalomban töltő katonákat. A könyvek (vagy sokszor inkább csak füzetek) között ott voltak ugyan a nagy amerikai klasszikusok (A nagy Gatsby például), de vélhetően nagyobb népszerűségnek örvendtek a könnyedebb műfajok. Milliószámra termelték a nyomdák a kifejezetten eldobható kivitelű kalandregényeket, illetve a még náluk populárisabb, sikamlós témájú történeteket.

Mindez teljesen átalakította a könyvkiadás addig kialakult rendszerét. A puhafedeles, ragasztott könyvek elárasztották a piacot, hiszen a hazatérő veteránok már hozzájuk szoktak, és megszerették az olcsó könyveket. A legolcsóbb, néhány centért árult darabokra nem feltétlenül a legemelkedettebb irodalmat nyomatták. Beköszöntött a ponyvaregények aranykora.

A Női barakkok borítója

A Női barakkok borítója

A ponyvairodalom kezdeti célcsoportját szinte kizárólag férfiak alkották. A háborúból hazatérő katonák jól meghatározható témák iránt érdeklődtek. Ilyenek voltak az inváziós scifik, a nácikkal kapcsolatos kalandregények, és a kezdetben visszafogott, majd mind kitárulkozóbb erotikával felütött történetek. Ugyanakkor ezek a férfi olvasók arról kevésbé szerettek olvasni, hogy egy másik férfi hódítja meg a főhősnőt. A leszbikus témájú alkotások viszont nyerők voltak: volt bennük erotika, de nem volt macsó férfi főhős. Minthogy mindez a közvélemény szemében még mindig a háborúhoz kapcsolódott, a hagyományos szemforgatás kevéssé állta útját a terjedésüknek.

A leszbikus ponyvaregények pedig szinte észrevétlenül a trafikok és újságos standok megszokott velejáróivá váltak. Arra persze senki sem gondolt, hogy ezeket akár nők is megvásárolhatják.

A műfaj első képviselője Tereska Torres Női barakkok című regénye volt, amely 1950-ben jelent meg. A francia szerző az ország kapitulációja előtt tudott Lisszabonon keresztül Angliába szökni, ahol De Gaulle emigráns árnyékkormányának titkárságán dolgozott. A háború után írta meg fiktív memoárként a Női barakkokat, amelyben a domináns női tiszt és az ugyancsak női alárendeltjei közötti szexuális viszonyé volt a főszerep.

A könyvet négymillió példányban adták el csak Amerikában, és 13 nyelvre fordították le. Maga a szerző egész életében azt hangoztatta, hogy a regény ártatlan, és csak kiforgatták a benne […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/12/13/a_leszbikus_ponyvaregenyek_inditottak_el_a_meleg_szexualis_forradalmat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Robbanásszerűen megnőtt a kereslet a fertőtlenítőlámpák iránt

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/17/robbanasszeruen_megnott_a_kereslet_a_fertotlenito_lampak_irant/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …