2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A lemmingek tömeges öngyilkosságát a Disney találta ki (és meg is valósította)

Hirdetés

A lemmingek tömeges öngyilkosságát a Disney találta ki (és meg is valósította)

Mindenki hallott már a lemmingekről. Ugyanolyan rágcsálók ők, mint az ürgék, mókusok és hasonlók, de időnként eljön a pillanat, amikor megszállja őket az ördög. Ha túlszaporodnak, elindul megállíthatatlan vándorlásuk. Ilyenkor nem ismernek se istent, se embert, csak vonulnak, vonulnak, míg a tengerpartra nem érnek. Ott aztán fékevesztett őrületükben még a sziklák peremén sem állnak meg, hanem gondolkodás nélkül belevetik magukat a tengerbe. Vannak, akik ezt ökológiai érvekkel magyarázzák, hiszen ha nem követne el csoportos öngyilkosságot a populáció jelentős része, akkor nem maradna élelem egyetlen lemming számára sem, és mind éhen halnának.

Apró szépséghibája a dolognak, hogy a lemmingek semmi ilyesmit nem csinálnak a valóságban, az egész csak a Walt Disney stúdió klasszikus „természetfilmjének” kitalációja, és ennek bizonyítására a filmesek szándékosan lökték le szerencsétlen lemmingek tucatjait a szikláról.

1958-ban a Disney egy számára idegen terepen, a természetfilmek piacán próbált szerencsét. A siker nem maradt el, hiszen a White Wilderness (Fehér vadon) című, a stúdió megfogalmazásában „való életből vett kalandfilm” Oscar-díjat hozott nekik. A film legdrámaibb jelenetében a túlszaporodó lemmingek levetik magukat a sziklákról, és menthetetlenül a tengerbe fulladnak. A narrátor így magyarázza a látottakat:

Hirdetés

Azt beszélik, hogy a kis állat tömeges öngyilkosságot követ el, és a tengerbe veti magát. E történet egyike az északi sarkvidék örök legendáinak, de ahogy gyakran megesik az efféle történetekkel, senki nem tudja, hogy igaz-e vagy nem. Mindjárt kiderül az igazság.

Az ezután látott jelenetben valóban az látszik, hogy lemmingek tömege veti magát a vízbe a szikláról vagy begyalogol a vízbe, és elkezd úszni a horizont felé. A narrátor azzal folytatja, hogy a lemmingek nem öngyilkosok akarnak lenni, csak összetévesztik a tengert egy kisebb tóval, amit át tudnának úszni. Noha a film nem állítja, hogy az állatok valamiféle fanatikus öngyilkos szektát alkotnának, a képek egyértelműen arra utalnak, hogy bármilyen okból is, de tényleg a tengerbe vetik magukat.

A film állításainak azonban semmi köze nem volt a lemmingek természetes viselkedéséhez. A Fehér vadont Kanada Alberta tartományában forgatták, ami a szárazföld belsejében van, nincs is tengerpartja. De még csak lemmingeket sem találtak a környéken (Albertában nem honosak), ezért eszkimó gyerekektől kellett vásárolni olyan rágcsálókat, amelyeket máshol fogtak. Bár ez vélhetően nem volt szempont, történetesen egy olyan lemmingfajt sikerült beszerezniük, amely soha nem vándorol. Néhány tucat lemmingjük lehetett, amelyeket ügyes kamerabeállításokkal és dinamikus vágásokkal úgy mutattak be, mintha hatalmas tömegben vonulnának az objektív előtt. Ezt a trükköt más természetfilmek is alkalmazzák, de a Fehér vadonban

egy forgótárcsás szerkezetet is konstruáltak, ami, mint valami adogatógép, beledobálta a szerencsétlen állatokat a tengerbe

(pontosabban a tenger szerepét betöltő Bow-folyóba). A képeken csak sziklapárkányról lenéző, majd lezuhanó állatok látszanak, illetve a (valódi) óceán […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/14/a_lemmingek_tomeges_ongyilkossagat_a_disney_talalta_ki_es_meg_is_valositotta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Az adományok révén elindulhatott 7 új podcastünk. Támogass te is! Amikor a 18. században, Ausztrália …