2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A legtöbbször kitüntetett amerikai katonát a németek csak Szellemként emlegették

Hirdetés

A legtöbbször kitüntetett amerikai katonát a németek csak Szellemként emlegették

Bár Audie Murphyt szokás minden idők legtöbbször kitüntetett amerikai katonájaként emlegetni, volt egy másik katona is, akinek a neve kevésbé ismert, pedig hasonlóan sok elismerésben részesült a második világháborúban véghez vitt tettei miatt. Matt Urban alezredes öszesen 29 kitüntetést kapott, köztük egyet a francia államtól. Az utolsó, egyben a legrangosabb kitüntetését, a Becsület érdemérmet csak 1980-ban, 60 éves korában kapta meg, mert bár a parancsnoka még a háború idején felterjesztette, az ajánlás elkeveredett, és csak jóval később került elő.

Urban 1919-ben született, az apja még Urbanowiczként vándorolt be Lengyelországból. Matt később mindkét vezetéknevet használta, a hadsereg nyilvántartásában is mindkettővel szerepelt. A sereghez 1942-ben csatlakozott, majd az ezredével harcolt Észak-Afrikában, Szicíliában, Franciaországban, Belgiumban és Németországban is. Összesen hét hadi sérülést szenvedett el, de olyan elnyűhetetlen volt, hogy annak a németek körében is híre ment, akik az újabb és újabb visszatérései hatására elkezdték Szellem becenéven emlegetni.

Matt Urban

Hirdetés

Matt Urban

Fotó: Wikipédia

Természetesen a normandiai partraszállásból is kivette a részét. Még a művelet elején kétszer is megsérült, miközben vállról indítható páncéltörő rakétavetővel vette fel a harcot a tankok ellen, és kettőt sikerült is kilőnie. Később egy tank eltalálta, repeszgránát sebezte meg a lábát, de megtagadta az evakuálást, és gyors ellátás után ülve irányította tovább az egységét, miközben az emberei feszítőkötélen hordozták. Másnap, mikor egy karsérülés után orvosi ellátásra szállították, még ott helyben meg kellett műteni a lábát, majd egy angliai hadikórházba került. Hat héten belül azonban már újra a fronton harcolt.

Miután újra partra szállt, Utah Beachről elstoppolt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/17/matt_urban_szellem_masodik_vilaghaboru_legtobbszor_kituntetett_amerikai_katona_serules_normandia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Az adományok révén elindulhatott 7 új podcastünk. Támogass te is! Amikor a 18. században, Ausztrália …