2019. december 16., hétfőMa Etelka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.16. Etelka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kutyák tényleg fekete-fehérben látnak?

Hirdetés

A kutyák tényleg fekete-fehérben látnak?

Ha a kutyája nem képes a játékai közül kiválasztani és odavinni a pirosat, akkor az nem azért van, mert nem elég okos, hanem mert egészen egyszerűen nem úgy látják a színeket mint az emberek. Sokáig tartotta magát az a közhiedelem, hogy fekete-fehérben látják a világot, de ez nem fedi a valóságot. A kutyák igenis látnak színeket, csak nem úgy, ahogyan a gazdáik. 

Hirdetés

O5A9421

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Mitől függ, hogy milyen színeket látunk?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan látnak a kutyák, jó ha felelevenítjük, mitől is függ a színlátás. Az emberi szemben három színérzékelő receptorsejt van, ezek a csapok. Ezeket a különböző hullámhosszú fények máshogyan stimulálják, más az érzékenységi tartományuk is. Azaz a különböző színekre valamelyik csap kevésbé, a másikat viszont jobban reagál. Az agy ezekből alkotja meg a különböző színeket, a hullámhosszok alapján. A legtöbb színtévesztés abból ered, ha valamelyik csak nem működik rendesen, vagy nincs.

Miben különbözik ettől a kutyák látása?

Leginkább attól, hogy nekik csak két típusú színérzékelő receptorsejt van a szemükben. Ez azt jelenti, hogy látnak ugyan színeket, de nem olyan intenzitással, nem olyan gazdagon. A Kalifornia Egyetem kutatója, Jay Netz kísérletében  a kutyáknak három fényt villantottak fel egyszerre, ebből kettő ugyanolyan színű volt. Az volt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/13/tenyleg_fekete-feherben_latnak_a_kutyak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A méhek élve megsütik az őket tizedelő óriásdarazsat

A méhek élve megsütik az őket tizedelő óriásdarazsat

Aki jelszavakat akar óbégatni, azt zavarja a független média. Aki gondolkodni akar, nem élhet nélküle. …