2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kutya, ami az Északi- és a Déli Sarkot is lepisilte

Hirdetés

A kutya, ami az Északi- és a Déli Sarkot is lepisilte

Bár a sarkvidéki expedíciók általános képéhez szervesen hozzátartozik a kutyaszán, egyetlen egy olyan kutya van csak a világon, ami az Északi-sarkon és a Déli-sarkon is otthagyta a tappancsnyomát. Ráadásul a Bothie névre hallgató kutya nem is egy tipikus szánhúzó fajta. 

Sir Ranulph Fiennes neve onnan lehet ismerős, hogy nagyon hasonlít a színész Ralph Fiennes nevére. Nem véletlen a hasonlóság, a színész és a felfedező másodunokatestvérek. Mikor Ranulph Fiennes  és felesége, Virginia egy olyan Föld körüli expedícióra indultak, amely során az Északi- sarkra és a Déli-sarkra is ellátogattak, úgy gondolták, nem bízzák másra Bothie nevű kutyájukat, hanem magukkal viszik. Az ekkor kétéves kutya kapott is egy szép piros kabátkát, egy sapkát, amit a bankrablók is megirigyelnének, és kutyacsizmát is, hogy melegen tartsa a sarkkörön. A hajóutakon saját mentőmellényt hordott, és a felvételek alapján nagyon élvezte, hogy nem a szokásos parkba vitték a gazdái sétálni. 

Amikor valaki a sarkvidékre gondol és kutyákra, teljesen normális, ha a vastag bundájú, masszív szánhúzó kutyák jutnak eszébe. Bothie azonban egy Jack Russel terrier volt, és erről a fajtáról nagyon sok mindent el lehetne mondani, de azt egészen biztosan nem, hogy kifejezetten szánhúzó típus.

Hirdetés

Ennek ellenére Bothie boldogan végigcsinálta a több mint 83 ezer kilométeres expedíciót. Miután 1982-ben gazdáival hazatért a hosszúra nyúlt sétáltatásból, az év háziállatává választották, és a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült a teljesítményével. Életnagyságú plüssfigurákat mintáztak róla, és poszterekre került a fotó, amin a kis piros felfedezőszerelésében tekint a távolba, nagyjából olyan testtartással, mintha övé lenne az egész sarkvidék. Igazából egy kicsit az övé is lett, hiszen megjelölte kutyamódra:

Bothie az egyetlen kutya a bolygón, aki lepisilhette a Déli-sarkot és az Északi-Sarkot is

A kalandjairól gazdái könyvet is írtak, amiben bátor kutyának jellemezték. Az egyik legjobb sztori a könyvben, amikor egyszer megugatott egy seregnyi furcsa képződményt a távolban az Antarktiszon, és a kutya legnagyobb döbbenetére a furcsa képződmények horrorisztikus, ugatáshoz nem hasonlítható, de Bothie számára vérfagyasztó hangon szóltak vissza. Ekkor találkozott először pingvinekkel. 

<img id="kep_szerkfoto_image_27707393" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2770/27707/277073/27707393_e5a6c53ae6ddfc6431d07cb44f0a8102_wm.jpg" alt="Képünk csak illusztráció." […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/11/eszaki-sark_deli-sark_kutya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …