2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kisállatok lassított felvételen látják a világot

Hirdetés

A kisállatok lassított felvételen látják a világot

Nyilván ön is próbálkozott már élete során legyek puszta kézzel történő elkapásával, ebben az esetben pedig valószínűleg azt is tudja, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Ezért persze kár lenne magát okolnia: a legyek szeme egységnyi idő alatt sokkal több információt képes észlelni, vagyis az általunk gyorsnak gondolt mozdulat számukra röhejesen lassú.

Az időérzékelés alapvetően eléggé szubjektív, még az egymással (jó esetben) magas szinten kommunikálni képes emberek sem képesek arra, hogy pontosan megértsék, egy embertársuk miként érzékeli az időt. Az élőlények látószerveinek ugyanakkor kell némi idő a retinába érkező vizuális jelek összegzéséhez, az ehhez szükséges időt pedig már lehet objektíven is számszerűsíteni, az ún. critical flicker fusion frequency (CFF) segítségével. 

Ezzel azt a legalacsonyabb frekvenciát keresik a kutatók, ahol egy villogó fényforrást már folyamatos fényként érzékel egy élőlény, vagyis nagyjából olyan, mintha egy stroboszkópot néznénk, ami egyre gyorsabban villog, egészen addig, amíg a szemünk már folyamatos fényként érzékeli. A legegyszerűbb ezt egy videóval szemléltetni (igen, tudom, a monitorok képfrissítése, meg maga a YouTube is bekavar ebbe, de most nem ez a lényeg):

Hirdetés

Az embereknél mérések alapján 8 és 15 hertz között van az a tartomány, ahol tényleg villogónak érzékelnek egy villogó fényforrást, egy 2013-as kutatás [.pdf] szerint azonban ahogy csökken egy élőlény mérete, úgy lesz egyre nagyobb az a maximális frekvencia, ahol még nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/09/kisallat-lassitott-felvetel-latas-erzekeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bedöglöttek a fegyverek, a propellerrel darálta be az ellenséges repülőt

Bedöglöttek a fegyverek, a propellerrel darálta be az ellenséges repülőt

A második világháború vadászpilótái kétségtelenül egészen elképesztő dolgokon mentek át, elég csak erre a szovjet, …