2019. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kínai elefántcsont-mánia a kihalás szélére sodorja az afrikai elefántokat

Hirdetés

A kínai elefántcsont-mánia a kihalás szélére sodorja az afrikai elefántokat

Az elmúlt években több tízezer elefántot öltek le Afrikában az állatok agyara iránti növekvő ázsiai, legfőképpen kínai kereslet miatt, egyre inkább a kihalás szélére sodorva az afrikai elefántokat.

Elefántcsont-faragványok egy kirakatban

Elefántcsont-faragványok egy kirakatban

Fotó: Isaac Lawrence

Az elefántcsont iránti kereslet Kínában szerencsére elkezdett csökkenni – derül ki egy természetvédő csoport friss jelentéséből. A kínai kormány még az idén véget akar vetni az elefántcsont legális kereskedelmének. A tervek szerint az elefántcsont termékeket gyártó üzemek még a héten, az ilyen termékeket értékesítő üzletek pedig legkésőbb az év végéig bezárnak.

Hirdetés

A jelentés szerint a dekorációként és szuvenírként hasznosított elefántcsont kilogrammonkénti ára a 2014-es 2100 dollárról (604 ezer forint), 730 dollárra esett vissza 2017 februárjára – írja az MTI.

Az elefántcsont piaci árának visszaesésében az is szerepet játszik, hogy a kínai gazdaság lassulása miatt kevesebb ember engedheti meg magának az ilyesfajta luxuscikkeket. Kína bejegyzett elefántcsont-értékesítő helyeinek egy része már lejjebb vitte az árait vagy az orosz tundrán kiásott mamutagyarra cserélte elefántcsont termékeit. Kína továbbra is a világ legnagyobb mamutagyar fogyasztója, habár a mamutagyar kilogrammonkénti ára is 730 dollárra csökkent a 2014-es 1900 dollárról.

Az afrikai elefántpopulációra vonatkozó korábbi becslések 420-650 ezer egyedre rúgtak. A környezetvédők szerint a vadorzók évente akár 20 ezer példánnyal is végeznek.  Az afrikai elefántok 30 százalékát orvvadászok ölték meg 2007 óta.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2017/03/29/a_kinai_elefantcsont-mania_a_kihalas_szelere_sodorja_az_afrikai_elefantokat/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Teljesen kiszáradt egy népszerű fürdőzőhely Chilében

Teljesen kiszáradt egy népszerű fürdőzőhely Chilében

A NASA Facebook-oldalán tett közzé olyan műholdképeket, amelyeken látszik, hogy mára teljesen kiszáradt egy tó …