2019. szeptember 16., hétfőMa Enikő napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.16. Enikő Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Hirdetés

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Amikor a 18. században, Ausztrália felfedezése után a tudósok rábukkantak a kacsacsőrű emlősre, annyira hihetetlennek találták, hogy az első Európába visszajuttatott preparált példányairól azt hitték, hogy Frankenstein szörnyének mintájára több darabból, leginkább egy hód farkából, egy vidra testéből és valami kacsaféle madár csőréből varrták össze. A hihetetlen mivoltát az is erősítette, hogy a helyi aranyásók beszámolója szerint a nőstények tojásokat raktak.

Hirdetés

Mára viszont mind a kacsacsőrű emlős léte, mind a tojásrakási szokása közismert. Ezzel viszont nincs lefedve az Ausztráliában őshonos állat minden furcsa tulajdonsága:

a hím hátsó lábain ugyanis olyan, méregmiriggyel ellátott sarkantyúk vannak, amik hihetetlenül erős, morfiummal sem tompítható fájdalmat okoznak.

A hím méregsarkantyúját elég korán felfedezték, 1801-ben Sir Everard Home már társalgott erről tudóstársaival a Királyi Természettudományos Társaságban, miután a kezükbe került egy példány az állatból. Home-ék viszont, látván, hogy a nőstényeken nincs hasonló fullánk, arra a következtetésre jutottak, hogy a hímek valószínűleg párzáskor alkalmazzák ezt, megelőzve a nőstény menekülését.

<img id="kep_szerkfoto_image_29176027" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/22/kacsacsoru_emlos_elviselhetetlen_fajdalmat_okozo_mereg_morfium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ legnagyszerűbb tudósa 200 éve felismerte a klímaváltozást, csak mindenki bagózott rá

A világ legnagyszerűbb tudósa 200 éve felismerte a klímaváltozást, csak mindenki bagózott rá

“Amikor az erdőket elpusztítják – ahogy Amerikában az európai ültetvényesek felelőtlen és nemtörődöm módon mindenütt …