2019. december 13., péntekMa Luca napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.13. Luca Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A japánok legnagyobb hajóágyúi nehezebbek voltak, mint egy egész amerikai csatahajó

Hirdetés

A japánok legnagyobb hajóágyúi nehezebbek voltak, mint egy egész amerikai csatahajó

A 20. század húszas-harmincas éveiben egyre militarizálódó Japán katonai stratégái a Csendes-óceán teljes nyugati térségét a birodalom érdekszférájának tekintették. Ennek megfelelően a hadi flotta fejlesztésére koncentráltak. Az nyilvánvaló volt számukra már egészen korán, hogy területszerző törekvéseiket végső soron az Egyesült Államok akadályozhatja meg, de az amerikai flotta hajóinak számával nem tudták felvenni a versenyt. Ezért a hajó méretének növelésére koncentráltak.

Hirdetés

Építettek két testvérhajót, a Muszasit és a Jamatót, amelyek a valaha vízre bocsátott legnehezebb csatahajók voltak.

a Jamato és a Muszasi a csendes-óceáni Chuuk-szigetek közelében

a Jamato és a Muszasi a csendes-óceáni Chuuk-szigetek közelében

Fotó: Wikimedia Commons

A fejlesztés érdekében Japán 1934-ben kilépett a Népszövetségből, és ezzel kivonta magát a csatahajók méretét korlátozó washingtoni és londoni haditengerészeti egyezmények hatálya alól. A szerződések felmondása után a császári haditengerészet tervezőirodájában azonnal elkezdtek dolgozni a valaha látott legnagyobb csatahajók tervein. Eredetileg ötöt terveztek, de ezek közül csak kettő készült el. Egy harmadikat még félkész állapotban repülőgép-hordozóvá alakítottak át.

A Muszasi és a Jamato 1940-ben készült el, vízkiszorításuk felszereléssel együtt elérte a 71 ezer tonnát. Súlyuk a hosszúságukhoz (260 m) képest volt különösen döbbenetes. Az amerikaiak Iowa osztályú csatahajói, hiába voltak nagyjából ugyanilyen hosszúak, 40 százalékkal kevesebbet nyomtak.

A Jamato csatahajó

A Jamato csatahajó

Fotó: Wikimedia Commons

A hajókon minden hatalmas volt. A matrózok visszaemlékezései szerint simán el lehetett tévedni a hajó ezernyi folyosóján, az elágazásokban nyilakkal jelölték, hogy merre van az orr, és merre a tat. De igazán az ágyúk mérete láttán ámult el mindenki. A hajókon ugyanis kilenc darabot is elhelyeztek a csatahajókra valaha szerelt legnehezebb ágyúkból. Ezek egyenként 3000 tonnát nyomtak, össztömegük pedig meghaladta az amerikai Wyoming, New York és Nevada osztályú csatahajók súlyát.

A 460 milliméteres kaliberű ágyúkba hatalmas, 1450 kilós lövedék dukált. A méhkaptár-szerkezetűnek nevezett lövedék gyakorlatilag hatalmas sörétes töltényként funkcionált: a levegőben szétrobbanva égő repeszek felhőjét szórta szerteszét.

A Muszasi fedélzete

A Muszasi fedélzete

Fotó: Wikimedia Commons

Ha azt gondolnánk, hogy egy másfél tonnás lövedéket csak közelre lehet kilőni, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/06/a_japanok_legnagyobb_hajoagyui_nehezebbek_voltak_mint_egy_egesz_amerikai_csatahajo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

A független újságírás olyan olvasókat jelent, akiknek számít a munkánk. Támogass te is! 1953. január …