2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A hegyiemberek a többsávos evolúció bizonyítékai

Hirdetés

A hegyiemberek a többsávos evolúció bizonyítékai

Sokak szerint a tiszta hegyi levegő csodákra képes. De mi van akkor, ha az ember kénytelen évezredeken át 2500 méter felett élni? A hobbi hegymászók mind tudják, hogy nem lehet csak úgy felkocogni az Everestre, szoktatniuk kell magukat az oxigénben ritkább levegőhöz.

Namlang, Bhutan

Namlang, Bhutan

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Na de akkor hogy van az, hogy egyes népcsoportok képesek akár 9000 éve vígan éldegélni a hegyekben? Napjainkban nagyjából 140 millió ember él állandó jelleggel 2500 méteres tengerszint feletti magasságon, vagy afölött. A három fő régió Dél-Amerikában, Kelet-Afrikában és Dél-Ázsiában található.

Hirdetés

A különböző területeken, de hasonló környezetben élő emberek általában hasonló módokon alkalmazkodnak. A bőrszín, a szemforma, a testfelépítés mind-mind azért lesz olyan, amilyen, mert az adott környezethez ez a legoptimálisabb verzió. Ugyanez igaz az állatvilágra is, például a nagy meleg ellen nagy fülekkel (ami nagyobb hőleadási felületet jelent) védekeznek az elefántok és sivatagi rókák is.

Ezzel szemben az amerikai Emory Egyetem kutatói Jon Lindo vezetésével arra jutottak, hogy az emberek a magaslati levegőhöz eltérő módon alkalmazkodtak a világ különböző tájain. Olyan emberek génjeit vizsgálták, akik 6800-1800 évvel ezelőtt éltek a perui Andokban, a Titicaca-tó környékén. A vizsgált géncsoportokat összehasonlították két nagyon különböző modern mintával: a magasan élő bolíviai aymarákéval és a Chile mélyebben fekvő partvidékén élő Huilliche-Pehuenche nép mintáival.

Kutatásukban azt várták, hogy a tibeti minta fog ismétlődni. Tibetben, ahol a levegő oxigéntartalma akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint a tengerszinten, a helyiek alacsonyabb hemoglobinszinttel védekeznek. Az alacsonyabb vidékekről érkező hegymászók szervezete ideiglenesen úgy alkalmazkodik, hogy több hemoglobint termel, ami növeli a vér oxigénszállító képességét – bár a sűrűségét is, ami többek között növeli a stroke kockázatát. Ezzel szemben a tibetieknek alacsonyabb a hemoglobinszintjük,

Sherpa táskákkal az Everest nyomvonalán.

Sherpa táskákkal az Everest nyomvonalán.

Fotó: Godong / Getty Images Hungary

viszont hatékonyabban használja fel a szervezetük az oxigént.

Ezen kívül olyan géneket is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/18/genetika_andok_tibet_etiopia_oxigen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Az adományok révén elindulhatott 7 új podcastünk. Támogass te is! Amikor a 18. században, Ausztrália …