2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A futópadot eredetileg rabok kínzására találták ki

Hirdetés

A futópadot eredetileg rabok kínzására találták ki

A futópadokat manapság a legdivatosabb kondigépeik között tartják számon. Az eredeti rendeltetésükre emlékezve időnként taposómalmoknak is hívott fitneszeszközök világpiacának értéke meghaladja a 3,5 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint a következő évtized közepére ez még egymilliárd dollárral fog emelkedni. Csak Amerikában 52 millió ember kínozza magát futópadokon (legtöbben január első hetében, amikor még tart az újévi fogadalmak hatása), és legtöbbjük vélhetően testileg és szellemileg is megújulva lép le róla, miután befejezte az intervallumedzés aznapra rendelt félórás etapját.

Ha azt gondolnánk azonban, hogy a futópad feltalálójának fejében a nagy vásárlóerővel bíró nyugati fogyasztói társadalom tagjainak egészségtudatossága, az erőnlét fejlesztése és hasonlóan fennkölt dolgok jártak, nagyot tévedünk. Az ő fejét ugyanis inkább a testi fenyítés, a kényszermunka és a rabok nyomorgatása töltötte meg. Ez maga volt a win-win helyzet: a rabok sínylődtek, miközben még egy kis kukoricát is őröltek, vagy vizet pumpáltak bónuszként.

A taposómalom tavaly volt 200 éves, William Cubitt brit mérnök 1818-ban találta fel. Cubitt molnárcsaládban nőtt fel, így volt affinitása a gabona őrléséhez, később azonban mégis nagyszabású épületek tervezőjeként szerzett nevet magának. Az ő tervei alapján épült például a londoni Kristálypalota (Crystal Palace), amiért Viktória királynő lovaggá is ütötte.

Hirdetés

William Cubitt

William Cubitt

Fotó: Wikipedia

A kor felfogásához illeszkedve Cubitt is úgy gondolta, hogy a bűnözők jó útra térítésének legcélravezetőbb módja, ha látványosan megalázzuk és mérsékelten kínozzuk is őket. A tortúra közben bőségesen lesz alkalmuk tetteik filozófiai és morális vetületein elmélkedni, így amikor visszaengedjük őket a társadalomba, valóságos kisangyalokként fognak viselkedni, mivel a kínzás közben megtelt a szívük szeretettel. De az ipari forradalom haszonelvű felfogása eközben Cubittot sem hagyta érintetlenül, így egy olyan eszközön kezdett gondolkodni, amely

egyszerre kellemetlen, és gazdasági hasznot is hajt.

Az első taposómalom kinézetében még nem hasonlított azokra a formatervezett gépekre, amelyeket a konditermek padlótól a plafonig érő ablakai elé helyeznek. Sokkal inkább hosszú fahengerek voltak ezek, amelyekbe lépcsőt vájtak, így az elítélteknek végtelenítve volt lehetőségük megmászni a fokokat. valahogy úgy, ahogy ahogy a rajzfilmek karakteri próbálnak egy helyben futva a folyóban sodródó farönk tetején maradni. De az elv már akkor is adott volt: úgy lehetett e taposómalmokon hosszasan gyalogolni vagy futni, hogy közben az elítélt nem haladt semerre.

Hogy semmi se vonja el a rabok figyelmét a jobb emberré válástól, a taposómalom egy-egy elítélt számára kijelölt szakaszait fallal választották el egymástól, hogy ne legyen alkalmuk beszélgetni. Így kellett nyaranta napi tíz, telente csupán hét órát lépcsőzniük, miközben a nagyobb taposómalmokat akár 24 rab is működtethette egyszerre. A hengerek tengelye fogaskerék-áttétek segítségével megforgatott egy malomkövet, amely általában egy pincehelyiségben üzemelt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/08/a_futopadot_eredetileg_rabok_kinzasara_talaltak_ki/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bedöglöttek a fegyverek, a propellerrel darálta be az ellenséges repülőt

Bedöglöttek a fegyverek, a propellerrel darálta be az ellenséges repülőt

A második világháború vadászpilótái kétségtelenül egészen elképesztő dolgokon mentek át, elég csak erre a szovjet, …