2020. augusztus 13., csütörtökMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A feketéknek kell naptejet használniuk?

A feketéknek kell naptejet használniuk?

Gyakran lehet találkozni azzal az elképzeléssel, hogy a feketék bőre épp azért fekete, vagy legalábbis sötétbarna, hogy meg se kottyanjon nekik az érzékenyebb fehér bőrűekre nagy mennyiségben veszélyes napfény. A Huffington Post cikke szerint sokan még ők maguk is azt hiszik, hogy nincs szükségük naptejre. Pedig attól még, hogy nem égnek le olyan látványosan, mint a világosabb bőrűek, a túlzásba vitt napozás rájuk nézve is ártalmas (ahogy a mértékletes napozás nekik is ugyanolyan fontos D-vitamin-forrás).

Annyi valóban igaz, hogy valamivel védettebbek a feketék, mint a fehér bőrűek. A bőrszínt a melanocita nevű pigmentsejtek által termelt festékanyag, a melanin határozza meg. Az UV-sugárzás hatására a melanin oxidálódik, és sötétebbé válik, ezzel a sugárzást is hatékonyabban nyeli el – ez történik, ha lebarnulunk (a leégés által okozott vörös színért viszont nem a melanin, hanem a sérült bőrhöz érkező vér a felelős). Az eleve sötétebb bőr is ezért ellenállóbb némileg az UV-sugarakkal szemben.

Ez az ellenálló képesség azonban meglehetősen korlátozott: egy fekete ember sötét bőrének melaninja a naptejek erősségének osztályozásában használt faktorszámban mérve nagyjából a 13-as szintig nyújt védelmet. Az Egyesült Államokban és Európában is a 15-ös faktorszám a naptejektől elvárt minimális követelmény, de az ajánlások […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/10/fekete_sotet_boru_borszin_melanin_napfeny_uv-sugarzas_naptej_borrak_melanoma/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Cukorka miatt börtönbe menni nem is olyan ritkaság

Cukorka miatt börtönbe menni nem is olyan ritkaság

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2014 …