2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A csaló, aki 90 éve majdnem csődbe vitte Portugáliát

Hirdetés

A csaló, aki 90 éve majdnem csődbe vitte Portugáliát

A portugál Alves dos Reist, teljes nevén Artur Virgílio Alves Reist minden idők egyik legnagyobb hamisítójának tartják, már csak a tevékenysége léptéke miatt is:

Hirdetés

1925-ben egy túl jól sikerült hamisítási projekt végén a portugál GDP csaknem 1 százalékával rendelkezett, ami majdnem államcsődhöz vezetett, és az 1926-os puccshoz is köze volt.

Reis persze nem egyik pillanatról a másikra ért a csúcsra a hamisításban, de azért túl sok idő se kellett hozzá. Az 1896-ban született Reis szegény családból származott, apja egy nem túl sikeres temetkezési vállalkozó volt, úgyhogy ő a mérnöki pályában látta a kitörés lehetőségét. El is kezdte tanulmányait, ám végül az 1916-os házassága miatt nem fejezte be.

Alves dos Reis

Alves dos Reis

Fotó: Wikimedia Commons

Ehelyett a portugál gyarmatra, Angolába költöztek, de hogy a mérnöki tanulmányok se vesszenek kárba, fogta magát, és hamisított egy oxfordi mérnöki diplomát. Később ennek köszönhetően kapott meg egy állami munkát, vasúti főfelügyelő lett 22 évesen. 1922-ben visszatért Portugáliába, ahol egy Angolában működő vasúttársaságra, az Ambacára vetett szemet. 100 ezer dollárnak megfelelő értékű csekket hamisított, ezekből kvázi megvette az Ambacát, hogy aztán a cég vagyonával fedezze a hamis csekkeket. Csak akkor bukott le, amikor egy bányát is megpróbált megszerezni – emiatt 1924-ben rövid időre lecsukták.

Az alig pár hónapos börtönbüntetés alatt találta ki, hogy még nagyobb fába vágja a fejszéjét, ehhez viszont bombabiztos tervre volt szüksége, ami három fő pilléren alapult:

  • kellett egy bankjegy, amivel nem bukik le,
  • kellett egy intézmény, amin keresztül tisztára moshatta a hamis pénzt,
  • és valami plusz biztosíték is kellett, hogy elkerüljék a lebukást hosszú távon.

Az első lépés viszonylag hamar megvolt Riesnek: az ismeretségi körét, köztük a hollandiai portugál nagykövet testvérét felhasználva szerzett és hamisított mindenféle okiratokat, amikkel hiteles és törvényes vállalkozás képében tüntették fel a saját projektjüket annál a brit nyomdánál, a Waterlow and Sonsnál, ami kizárólagos szerződéssel nyomtatta a portugál bankjegyeket.

Az állítólagos projekt egyébként Angola csőd elöli megmentése volt, ezért 5 millió dollárnak megfelelő 500 escudós bankjegyet akartak nyomatni az angol nyomdával. Ezeket egyébként az Angolába érkezés után egy ANGOLA felirattal látták volna el, hogy ne keverjék össze az eredeti, Portugáliában használatos bankjegyekkel (ez bevett szokás volt a gyarmatok esetében). Reisék már forgalomban levő bankjegyek sorszámait használták fel, kihasználva a nem túl precíz központi nyilvántartást, de ez a nyomda szempontjából mellékes volt, hiszen ők úgy tudták, amúgy is csak angolai használatra készülnek a bankjegyek.

A nyomtatott bankjegyek egyike

A nyomtatott bankjegyek egyike

Fotó: Wikimedia Commons

Reis és társai 7200 dollárnyi befektetéssel (ennyi volt a nyomdaköltség) 5 millió dollárnak megfelelő bankjegyet kaptak kézhez, ami 70 ezerszeres haszon volt. A sikeren felbuzdulva még kétszer ekkora rendelést adtak le, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/12/portugal_hamisito_portugal_csod_puccs_alves_dos_reis/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ember, aki alatt egy nap alatt süllyedt el három hajó

Az ember, aki alatt egy nap alatt süllyedt el három hajó

A független újságírás létezésével nem alattvalói, hanem partnerei vagyunk a hatalomnak. Támogass te is! Tengeralattjárókat …