2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A csak nők lakta szellemváros, ahonnan még a hím állatokat is elüldözték

Hirdetés

A csak nők lakta szellemváros, ahonnan még a hím állatokat is elüldözték

1893-ban az oklahomai prérin lovagolt egy kansasi újságíró, és egy zavarba ejtő településre lett figyelmes. Mintha csak a kilencven évvel később született lengyel szatíra, a Szexmisszió alaptörténete elevenedett volna meg a szemei előtt. A városban csak nők laktak, nő volt a polgármester és a rendőrfőnök is – aki rá is lőtt emberünkre –, és láthatóan megijedtek a férfi puszta látványától is. Sajnos azonban a női utópia rövid életűnek bizonyult, és a város előbb elnéptelenedett, majd nyomtalanul el is tűnt mindörökre. Sokan nem is hisznek benne, hogy egyáltalán létezett valaha.

garfield county ok

Az egykori település neve Bethseba vagy Bathseba volt, amely héberül annyit tesz, hogy “az eskü lányai”. A pontos helyszínt senki sem ismeri, a városra véletlenül rátaláló riporter annyit jegyzett föl, hogy valahol Enid és Perry városa között bukkant a településre. Amikor megérkezett, a női rendőrfőnök – akinek fő feladata a férfiak elzavarása volt – rálőtt, a többi lakó pedig bemenekült a sátrába.

Hirdetés

Az Oklahoma és Kansas határán elterülő préri demográfiai viszonyai meglehetősen képlékenyek voltak akkoriban, mert 1893. szeptember 16-án a szövetségi kormány megnyitotta a cseroki indiánoktól végleg elszedett földsávot, a Cherokee Stripet a földfoglalók előtt. Ez aztán a világtörténelem talán legádázabb földfoglaló rohamát eredményezte. Mindenki, aki lovat vagy szekeret tudott szerezni magának, tolakodva nyomult a területre, és különösebb tervezettség nélkül nyilvánított magáénak egy-egy parcellát. Azokban a hónapokban nem okozott különösebb meglepetést, hogy egyik napról a másikra települések nőttek ki a semmiből, majd sokszor ugyanilyen gyorsan el is tűntek a föld színéről.

Az oklahomai fölfoglaló roham egyik pillanata

Az oklahomai fölfoglaló roham egyik pillanata

Fotó: Wikipedia

Ez történt Bethsebával is. Amikor a riporter nem sokkal később visszatért a város helyszínére, már csak port és szél kergette ördögszekereket talált a helyén. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/07/bethseba_bathseba_noi_szellemvaros_oklahoma_csak_nok_vadnyugat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …