2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A brit királyi nők még 80 éve is egyházi méltóságok előtt szültek

Hirdetés

A brit királyi nők még 80 éve is egyházi méltóságok előtt szültek

Bármelyik pillanatban megszülethet Harry herceg és Meghan hercegné első gyermeke. Azt már most tudni lehet, hogy ez sok tekintetben formabontó esemény lesz a brit királyi szülések történetében, hiszen Meghan nem tervez 1 perccel a kitolás után tökéletes sminkben és Gucciban mosolyogni a kórház ajtajában, karján a trónra jó eséllyel soha nem lépő kisdeddel. A királyi ház sok rajongója és ellensége háborog ezen, mondván, az uralkodói családot mint intézményt azért tartják fenn a brit adófizetők, hogy az reprezentáljon és a hagyományok szigorú betartásával megjelenítse a nemzet egységét.

Csakhogy a kórház előtti gyermekprezentáció hagyománya nem is olyan régi, az csak a hetvenes években gyökerezik. Akkor a mostaninál sokkal alapvetőbb, mondhatni forradalmi változásokat vezettek be a királyi szülések történetében. Ez pedig egy bátor királyi nőgyógyásznak köszönhető.

Minthogy az uralkodó gyermekének tényleges világra jöttétől sok évszázadon keresztül Anglia (illetve más országok) sorsa függött, egyértelmű bizonyítékra volt szükség arról, hogy a gyermeket, akit trónörökösnek neveznek, valóban a király hitvese hozta a világra. DNS-teszt nem lévén a legkézzelfoghatóbb bizonyítékot pedig az jelentette, ha

Hirdetés

az állam legmagasabb rangú világi és egyházi vezetői a saját szemükkel látták, ahogy a baba kibújik a szülőcsatornából, épen és egészségesen.

Ezt szó szerint kell érteni, tehát a királyi család nő tagjainak szülésénél egész sor kamarás, érsek és főúr volt jelen és figyelt árgus szemekkel. Mindez persze sokszor eredményezett kínos, sőt kigyógyíthatatlan lelki traumákat okozó helyzeteket. Modenai Mária királyné, II. Jakab felesége tíz vetélés, halva született, illetve nem sokkal a szülés után elhunyt gyermek után adott életet a majdani III. Jakab királynak.

Ezt az aktust 67-en nézték végig.

De ez a magánszférát alternatív módon értelmező szokás nem csak Angliában, de sok más királyságban is dívott. Amikor Marie Antoinette 1777-ben sok év várakozás után végre életet adott XVI. Lajos örökösének, olyan sokan tolongtak a szobában, hogy az már a királyné és a baba testi épségét veszélyeztette. A király készült erre a közjátékra és szabályosan körülkordonozta a szülőágyat, hiszen félő volt, hogy a jobb helyekért egymást lökdöső tömeg agyonnyomja a főszereplőket. Két udvaronc még a bútorokra is felmászott, hogy jobb rálátásuk legyen az eseményekre.

Erzsébet hercegnő, a későbbi II. Erzsébet királynő tartja a kezében Vilmos herceget 1948. december 15-én, keresztelés után, a Buckingham palotában

Erzsébet hercegnő, a későbbi II. Erzsébet királynő tartja a kezében Vilmos herceget 1948. december 15-én, keresztelés után, a Buckingham palotában

Fotó: AFP

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/04/a_brit_kiralyi_nok_meg_80_eve_is_egyhazi_meltosagok_elott_szultek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …