2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A brit hadsereg tankjaiban szériafelszerelés a teafőző

Hirdetés

A brit hadsereg tankjaiban szériafelszerelés a teafőző

Ugyan a tea eredetileg Kínából származik, Európában pedig a portugálok honosították meg, az ember akaratlanul is a britekre gondol, ha szóba kerül a teázás: a teaivás szerves része minden brit életének, ezt pedig még akkor sem hajlandóak elhanyagolni, ha a hadseregben szolgálva éppen egy háború kellős közepén találják magukat.

Ez utóbbi a második világháborúban komoly problémát jelentett a brit tábornokoknak, akik az semmit nem tudtak kezdeni a teaszünet miatt a tankjaikat rendszeresen magukra hagyó brit katonákkal. Ez a háború során egyszer csúnyán meg is bosszulta magát, de a britek ennek ellenére sem adták fel a teázást, ehelyett inkább fogták magukat, és

a világháború utáni első tankjukba már teafőző egységet is szereltek, aminél britebb megoldást nehezen lehetne elképzelni.

Hirdetés

Milyen ellenség?

A katonai teafőző története 1944 júniusában vette kezdetét, amikor a 22-es számú brit harckocsidandár azt az utasítást kapta, hogy törjön át a normandiai partraszállás után összeomló német állásokon és nyomuljon be a francia Caen városába. A britek kisebb összecsapások során négy tankot vesztettek el, de június 13-án reggel kilométereken át nem láttak ellenséget, úgyhogy fél 9 körül bevették magukat a Villers-Bocage nevű faluba, és nekiláttak a reggeli teájuk elkészítésének.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy kiderüljön, hatalmas hibát vétettek: az egészet pár száz méterről egy német Tigris tank figyelte, parancsnoki ülésében Michael Wittmannal, a kurszki csata veteránjával. Az összesen öt bevethető tankkal rendelkező németeknek esélye sem lett volna egy valódi összecsapás során legyőzni a briteket, de ezt a lehetőséget nem hagyhatták ki.

Wittmann maga sem igazán hitte el, hogy nem vették észre őket, éppen ezért nem vesztegette az időt a csapata összetrombitálásával, helyette megparancsolta, hogy tartsák az állásaikat, ő meg a saját tankjával begurult a faluba és elkezdte módszeresen szétlőni az ellenséges harckocsikat. A briteket eléggé meglepte a mutatvány, de a lehetőségekhez mérten megpróbálták összeszedni magukat: az egyik, a Tigris elpusztítására is képes Sherman Fireflynak például sikerült jó pozícióba manővereznie, de mint kiderült, teljesen feleslegesen,

a nagy kapkodásban ugyanis véletlenül hátrahagyták az ágyú kezelőjét.

A németek végül negyed óra alatt tizennégy tankot semmisítettek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/14/tank-masodik-vilaghaboru-nagy-britannia-teafozo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …