2019. december 10., keddMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A bidé tényleg jobb a környezetnek, mint a vécépapír

Hirdetés

A bidé tényleg jobb a környezetnek, mint a vécépapír

Gyakran találkozhatunk manapság azzal a környezetvédő érveléssel, hogy a rendkívül pazarló vécépapír-használatot könnyedén kiválthatnánk a bidével – amire általában rögtön érkezik is az ellenérv, hogy a bidé ugyan papírmentes, cserébe viszont a vizet pazarolja, mint ha nem lenne holnap. De vajon hol az igazság, melyik a zöldebb megoldás, a fákat vagy a folyókat kell-e inkább megmentenünk a saját székelési szokásainktól?

Hirdetés

(Azok kedvéért, akik nem a 18. századi Franciaországban szocializálódtak, gyorsan tisztázzuk: a bidé az a fenékmosó alkalmatosság, ami általában úgy néz ki, mintha egy ülőke nélküli vécére valaki rászerelt volna egy ivókutat.)

Egyes számítások szerint az amerikaiak – akiknél egyébként Európánál és Japánnál kevésbé elterjedt a bidé – évi 36,5 millió tekercs vécépapírt használnak el, ami kivágott fában mérve 15 milliót jelent. Ezen a ponton érkezhet a menetrendszerű ellenérv a bidé vízhasználatáról, de itt jön a csavar: amíg ebből a 15 millió fából vécépapír lesz, 1800 milliárd liter vizet, 230 millió kilogramm klórt és 17,3 terawatt áramot is elhasználunk a gyártás során – és akkor a csomagolásról, illetve a szállításról még nem is beszéltünk. (Más becslések eltérhetnek ettől, de a lényeg, hogy a papír- és azon belül a vécépapírgyártás kifejezetten vízintenzív műfaj.)

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/05/bide_vecepapir_viz_vizfogyasztas_papir_kornyezetvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

A közpénz a közös pénzünk. Senki sem dugdoshatja, és aki költ belőle, annak el kell …