2019. május 21., keddMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.21. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 99 százalékos védelmet nyújt a HIV ellen egy új vakcina

Hirdetés

99 százalékos védelmet nyújt a HIV ellen egy új vakcina

A HIV-vírustörzsek 99 százalékát megtámadó ellenanyagot fejlesztett ki az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár – írja az MTI.

A 24 majom bevonásával végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az ellenanyaggal ellátott állatok egyike sem fertőződött meg, miután beoltották őket a vírussal. Az új ellenanyag klinikai próbái 2018-ban kezdődnek.

Az emberi szervezet ellenanyag, vagyis antitestek termelésével reagál a HIV-fertőzésre. Az esetek többségében az antitestek nem semlegesítik a HIV-vírus összes válfaját, mivel a kórokozónak rendkívüli mutációs képességei vannak. Az immunrendszer emiatt legyőzhetetlen számú vírusváltozattal találja szemben magát.

Hirdetés

Több éves fertőzöttség után egyes pácienseknél úgynevezett széles körűen semlegesítő antitestek alakulnak ki. Ezek áttörhetik a HIV vírus körüli védőréteget, és elpusztíthatják a HIV törzsek nagy részét. A kutatók ilyen antitestekkel kezelnék vagy előznék meg a fertőzést – írja a BBC News.

A Science folyóirat legfrissebb számában közölt tanulmány szerzői három ilyen speciális antitest ötvözésével létrehozott egy olyan ellenanyagot, ami a szervezetben előforduló, eddig azonosított antitesteknél sokkal hatékonyabb lehet. A kutatók úgy alkották meg az anyagot, hogy a vírus három alappillérének megtámadásával legyengíti a kórokozó ellenálló képességét.

A természetes módon előforduló antitestek legjobbjai a HIV-törzsek 90 százalékát támadhatják meg. Az új antitestnél ez az arány 99 százalék, és ehhez nagyon kis koncentráció is elég belőle.

Az ellenanyag kifejlesztésében a Harvard Egyetem orvostudományi kara, a Scripps Kutatóintézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei is részt vettek. A Nemzetközi AIDS Társaság izgalmas áttörésnek nevezte az eredményeket.

Forrás: http://index.hu/tudomany/egeszseg/2017/09/22/99_szazalekos_vedelmet_nyujt_a_hiv_ellen_egy_uj_vakcina/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A legtöbbször kitüntetett amerikai katonát a németek csak Szellemként emlegették

A legtöbbször kitüntetett amerikai katonát a németek csak Szellemként emlegették

Bár Audie Murphyt szokás minden idők legtöbbször kitüntetett amerikai katonájaként emlegetni, volt egy másik katona …