2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 70 ezer rocker gyűlt össze a Diszkó Elpusztításának Éjjelére

Hirdetés

70 ezer rocker gyűlt össze a Diszkó Elpusztításának Éjjelére

A hetvenes évek vége a könnyűzenében a diszkó aranykora volt. Az évtized elején még a feketék, a latinók és a meleg szubkultúra zenéjének számító diszkó 1977-ben, a Szombat esti láz mozis sikerével robbant be, aztán jött a Bee Gees, a Village People, a Jackson 5, Donna Summer és a többiek, és hamarosan diszkózene folyt a csapból is. A népszerűségi hullámmal párhuzamosan lett egyre gyűlöltebb a diszkójelenség a punkok és a rockerek között: szórakozóhelyek és rádiók önmeghatározósa lett az anti-diszkó, és ikonikus ruhadarab a “Disco sucks” feliratú póló.

Bár a diszkót elsősorban azzal kritizálták, hogy üres, értéktelen és a fogyasztói társadalom agymosásának tünete, ironikus módon a diszkóellenes divatból is remek üzletet tudtak csinálni ügyes vállalkozók. Ennek hírhedt példája volt 1979 július 12-én a Diszkó Elpusztításának Éjszakája.


Steve Dahl egy halom lemezre bámul


9

Galéria: Diszkó Elpusztításának ÉjszakájaFotó: Paul Natkin / Getty Images Hungary

A történet a Chicago White Sox baseballcsapatával kezdődik, aminek abban az évben elég gyenge szezonja volt, a stadionjuk, a 44 ezer fős befogadóképességű Comiskey Park pedig 10-15 ezres átlagos nézőszámmal vegetált. A csapat tulajdonosa, Bill Veeck már a negyvenes évek óta ismert volt arról, hogy meglepő attrakciókkal dobja fel a meccseket és a nézőszámot, és a szezon felénél a Detroit Tigers elleni dupla rangadót is egy ilyennel akarta megmenteni az érdektelenségtől. Ehhez Steve Dahl rádiós DJ-t kérte fel, aki akkoriban a chicagói 97.9 WLUP csatorna sztárja volt, és a diszkóellenes kirohanásaival komoly rajongótábort gyűjtött maga köré.

DAHL PEDIG MEGHIRDETTE A KÉT MECCS KÖZTI ESTÉRE A DISZKÓ ELPUSZTÍTÁSÁNAK ÉJSZAKÁJÁT.

Az alaposan behirdetett esemény lényege az volt, hogy a meccsre jelképes áron (98 centért) juthatott be az, aki magával hozott egy diszkólemezt és bedobta a bejáratnál elhelyezett konténerbe. A terv az volt, hogy a konténert az első meccs után a pálya közepén felrobbantják, ezzel szimbolikusan elpusztítva magát a diszkó műfaját is.

Veeck úgy számolt, a rádiós promócióval együtt úgy 20 ezer nézőt tudnak majd becsalogatni a meccsre, de azért minden eshetőségre számítva 35 ezres közönségre méretezett biztonsági személyzettel készültek az estére. Hamar kiderült, hogy erősen alábecsülték Dahl […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/08/70_ezer_rocker_gyult_ossze_a_diszko_elpusztitasanak_ejjelere/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul …