2020. január 23., csütörtökMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 1400 évig működött a világ legrégibb cége

Hirdetés

1400 évig működött a világ legrégibb cége

Amikor a Shigetsu Kongō és családja Sōtoku Taishi herceg meghívására Japánba költözött a mai Dél-Korea területéről, hogy elkezdjenek buddhista templomokat építeni, Európában még javában tombolt a sötét középkor, a virágzó Maja Birodalomban még hírét sem hallották a spanyol hódítóknak, és Mohammed próféta is még kisgyerek volt. Az 578-ban alapított családi vállalatot azonban 2006-ban már nem tudták megmenteni, és felvásárolta a szerény 102 éves Takamatsu konglomerátum.

Hirdetés

A Kongō Gumi első megbízatása az oszakai Shitennoji buddhista templom felépítése volt, melyet a Négy Mennyei Királynak szenteltek. Ennek a templomnak a fenntartása és karbantartása hosszú ideig a Kongō család fő bevételi forrása volt, de az évszázadok során még jó pár templomot felépítettek.

Nem sokkal később, 607-ben a szomszédos Ikarugában, Nara prefektúrában vágtak bele a Hórjúdzsi templom felépítésébe, és a munka 670-ben ért véget. Itt is volt munka bőven, mivel a templom az átadása után nem sokkal egy villámcsapás miatt állítólag leégett, teljesen újra kellett építeni, majd a 12. és a 17. században is felújították.

Hórjúdzsi templom az egyik legrégebbi faépület a világon

Hórjúdzsi templom az egyik legrégebbi faépület a világon

Fotó: Wikipedia

A család korai munkái közül említésre méltó még az Oszakától délre található, a 810-es években felépített Kójaszan kolostor, ahol ma is hatallmas buddhista központ működik. A következő nagy munkájukra azonban pár évszázadot várni kellett, a hatvanezer négyzetméteres oszakai várkastélyban 1583-ban építkeztek. Ezt is jó párszor fel kellett újítani, ami biztos bevételt jelentett a  Kong ō Guminak .

Igen jól ment a cégnek a Tokugava-sógunátus kormányzása alatt, 1603-tól kezdődően bő két és fél évszázadon át, egészen 1867-ig, amikor a sintoista Meidzsi császár vette át a hatalmat, és ezrével rombolták le a buddhista templomokat Japánban.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/21/1400_evig_mukodott_a_vilag_legregibb_cege_kongo_gumi_takamatsu_buddhista_templomok_epitoipar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

Az igazság ismerete nélkül nem lehet jó döntéseket hozni. Ez a lehetőség mindenkinek jár. Támogass …