2020. július 12., vasárnapMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ujjlenyomatos hitelesítést hoz a webhelyekre a Google

Hirdetés

Ujjlenyomatos hitelesítést hoz a webhelyekre a Google

Elsőként csak a saját jelszókezelőjében lesz használható a megoldás.

A legnagyobb techcégek már évekkel ezelőtt hadat üzentek a jelszavaknak, hiszen irracionális elvárás, hogy a felhasználók minden webhelyen egyedi és erős jelszót állítsanak be. Helyette ugyanazokat az alapvetően sem erős jelszavakat használják mindenütt, ezek viszont nem képesek megvédeni a fiókjaikat az illetéktelen hozzáféréstől. Persze a kétlépcsős hitelesítés bekapcsolása esetén ez nem számít sokat, hiszen a jelszó mellett ilyenkor egy SMS-ben vagy e-mailben kapott, vagy mobilappal generált kódot is meg kell adni a belépéshez, de ezt a webhelyek többsége nem támogatja.

Forrás: Origo

A vállalatok idővel biometrikus azonosító adatokra kívánják lecserélni a jelszavakat, azaz például ujjlenyomattal, vagy megbízható arcfelismeréssel helyettesítenék azt. A jelszómentes világ sajnos még távol van, de kezdenek végre elérhetővé válni a megvalósításához szükséges hardveres és szoftveres technológiák;

apró lépésekben, de megkezdődött a jelszavak száműzése.

Hirdetés

A következő napokban a Google is tesz egy kisebb előrelépést az ügyben, bár erősen tesztjellegű megoldásról van szó. A lényege, hogy amennyiben valaki az androidos Chrome böngészőben bejelentkezik a Chrome mentett jelszavainak online kezelésére kitalált passwords.google.com webhelyen, és kiválaszt egy mentett bejelentkezést megtekintésre, akkor nem lesz muszáj újból megadnia a fiókjelszavát az adatok megtekintéséhez.

Ehelyett a mobiljára mentett ujjlenyomatával, képernyőzáras mintájával, vagy feloldó PIN-jével is igazolhatja magát.

A kényelmi funkció működéséhez legalább Android 7.0 rendszerű mobilra van szükség, továbbá a felhasználónak a mobilján is bejelentkezve kell lennie a Google-fiókjába.

A Google szerint a jövőben számos egyéb webhelyén bemutatkozik majd ez a megoldás, de elsőként a teljes értékű bejelentkezés helyett csak olyan esetekben használja majd, amikor biztonsági okból a jelszava újbóli megadását kéri a felhasználótól. Az ujjlenyomatos hitelesítés esetén a szerverei soha nem kapják meg a felhasználók ujjlenyomatait, a hitelesítési folyamat teljes egésze a telefonon zajlik.

A hitelesítési lehetőség egy ideje már rendelkezésre állt a Pixel okostelefonok tulajdonosai számára, de a napokban általánosan elérhetővé fog válni.

Forrás:
https://www.origo.hu/techbazis/20190813-google-weblap-ujjlenyomat.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott a Far Cry 6

A PlayStation boltjában sikerült megszellőztetni. Most már biztosra vehető, hogy vasárnap este az Ubisoft bemutatja …