2019. március 19., keddMa József napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.19. József Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Teljesen vak, mégis jobban videojátékozik, mint a legtöbb jól látó ember

Hirdetés

Teljesen vak, mégis jobban videojátékozik, mint a legtöbb jól látó ember

Számos videojátékban elérhető olyan beállítás, amely a látássérültek szórakozását segíti. A vakok számára azonban nemigen létezik ilyen lehetőség, de egy kitartó játékost, TJ-t ez sem tántorította el attól, hogy tovább játsszon kedvenc programjával, az általunk is tesztelt Call of Duty: WWII-vel.

A fiatal youtuber a Redditen keltett először feltűnést, ugyanis azzal hirdette magát, hogy vakként sem tette félre a videojátékokat. Ekkor figyelt fel rá az Engadget újságírója, majd miután megismerkedtek, TJ részletesen beszámolt neki állapotáról. Mint mesélte, 5 éves korára a bal szemére teljesen megvakult, 14 évesen pedig a jobb szemének látását is elveszítette. Mivel imád játszani, képtelen volt abbahagyni, mostanra pedig felküzdötte magát arra a szintre, hogy vakként is bátran ki merjen állni másokkal.

A TJ YouTube-csatornáján megjelent videókat látva többen megkeresték, hogy ossza meg tapasztalait. Ekkor derült ki, hogy a fiatal a denevérek által kibocsátott hanghullámokhoz hasonlóan érzékeli az útjában lévő akadályokat: miután a golyók alkalmanként visszaverődnek, pontosan tudja, mi van előtte. Ezen kívül egy különleges fejhallgatót visel, és a játék beállításait is úgy kalibrálta, hogy az ellenség mozgása jobban érzékelhető legyen.

A fiatal annyira megtanult együtt élni betegségével, hogy egyáltalán nincs szüksége segítségre, ha játszani szeretne PlayStation 4-es konzolján. A gép ugyanis követi a hangutasításokat, így pontosan azt teszi, amit TJ kér. Ha pedig közvetíti a mérkőzéseket, a telefonján lévő alkalmazás képes neki felolvasni a chatben megjelenő szövegeket, így válaszolni is tud az ott felvetődött kérdésekre.

Hirdetés

TJ most azt tervezi, hogy különféle segédanyagokat készít látássérült társainak, hogy másoknak is átadhassa tapasztalatait. Emellett YouTube-csatornájának követésére buzdít másokat, köztük látókat is, mert úgy érzi, vakként is képes élvezhető tartalmat szolgáltatni a Call of Duty világa iránt érdeklődőknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180902_vak_latasserult_videojatek_call_of_duty_playstation_4#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Belépőkategóriás bajnok a Redmi 7

Majdnem az Android Go mobilok árszintjén van a telefon. Bemutatkozott Kínában a rövid ideje már …