2019. június 25., keddMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
2019.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Rumuki: védelem a bosszúpornó ellen

Hirdetés

Rumuki: védelem a bosszúpornó ellen

A bosszúpornó (revenge porn) fogalma sajnos sokaknak ismerős, de akinek mégsem: arról a jelenségről van szó, amikor szakítás után az egyik fél úgy dönt, hogy bosszúból feltölti az internetre a magáncélra készült közös szexvideót.

Hogy ilyen esetekből sok van, azt sejteni lehet abból is, hogy külön fogalmat alkottak miatta, meg hát elég belegondolni, hogy milyen könnyen hozzáférhető ma a kamera, a szex és az internet.

Nathan Kot, egy 24 éves új-zélandi programozó fejlesztett egy alkalmazást, amivel a hasonló eseteket meg lehetne akadályozni. A titkosító eljárás lényege, hogy, akárcsak a szexhez,

Hirdetés

mindkét fél beleegyezése kell hozzá.

A Rumuki nevű alkalmazással csak akkor lehet elkezdeni a videórögzítést, ha mindkét fél jóváhagyja. A filmet csak akkor lehet megnézni, ha mindkét fél megadja a véletlenszerűen generált alkalmi kódokat. Ezt a kódot az eszköz saját jelszava is védi, illetve az alkalmazásba épített további jelszó – arra az esetre, ha az egyik fél véletlenül nem zárolná a telefonját.

A Rumukit eddig hatezren töltötték le.

Becslések szerint világszerte több ezer, kimondottan a bosszúpornóra szakosodott oldal üzemelhet. Riasztó szám, de az Egyesült Államokban állítólag minden huszonötödik internetező lesz bosszúpornó áldozata – igaz, ebbe már az is beletartozik, amikor az érintettet csak megfenyegetik a privát felvételek publikálásával.

Ez nem olyan, mint a 2014-es Fappening-botrány – amikor Jennifer Lawrence meztelen képei szivárogtak ki –; a bosszúpornót sokszor nem hekkerek lopják el, hanem az egyikori partnerét gyűlölő fél osztja meg az interneten a másik beleegyezése nélkül.

Kot szerint a Rumukinak még vannak hiányosságai. Azt ugyan jelzi, ha az egyik fél elindítja a videót, de azt már nem, ha közben egy képernyőfotót készít róla. Azt Kot is elismeri, hogy a bosszúpornó ellen nincs tökéletes védelem. Nem is szeretné, ha a Rumuki hamis biztonságérzetet keltene. Inkább azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy legyenek nagyon óvatosak.

Borítókép: Adriano De Gironimo / Unsplash

Forrás: http://index.hu/tech/2017/03/05/rumuki_vedelem_a_bosszuporno_ellen/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elárulta a karrierjének legnagyobb tévedését Bill Gates

Valójában inkább Steve Ballmer felelt a katasztrófáért. Senki sem tévedhetetlen, de kevesen képesek 400 milliárd …