2020. június 3., szerdaMa Klotild napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2020.06.03. Klotild Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Nem a varázsvilág AR-kalandja lesz az új Pokémon Go

Hirdetés

Nem a varázsvilág AR-kalandja lesz az új Pokémon Go

Kicsivel kevesebb, mint három év telt el azóta, hogy a Niantic és a Nintendo közösen piacra dobták a Pokémon Gót, ami addig sosem látott tömeghisztériával robbant be a köztudatba. A játék öt óra alatt lett a legnépszerűbb okostelefonos alkalmazás az USA-ban, a Nintendo részvényei szárnyalásba kezdtek, és az őrület az egész 2016-os nyárra rányomta a bélyegét.

Azóta persze sok víz lefolyt már a Dunán, de a jelenség utórengései a mai napig érezhetőek:

  • tavaly két elég erős franchise, a Jurassic Park és a Walking Dead is kiadta a saját kiterjesztett valóságos játékát,
  • az évek során több szempontból is kipofozott, és játszhatóbbá tett Pokémon Góval a mai napig játszanak emberek, nem is kevesen,
  • a Niantic pedig menet közben bejelentette, hogy a szintén hatalmas rajongótáborral rendelkező Harry Potter-szériát is elhozzák a kiterjesztett valóságba.

Ebből lett végül a Harry Potter: Wizards Unite, ami múlt hét végén jelent meg az USA-ban és Nagy-Britanniában, aztán rekordgyorsasággal ért el Európába, így Magyarországra is. A Wizards Unite elsőre béna másolatnak tűnik, de csomó szempontból már most sokkal jobb a Pokémon Gónál, kis csiszolással pedig olyan játék lehet belőle, amilyen a nagy előd sose volt.

Hirdetés

Yer a wizard, Harry!

Huszonhárom évesen pont abba a generációba tartozom, ami még éppen átélte a Pokémon-játékok fénykorát, de ezzel együtt tuti, hogy ez közel sem mozgat meg annyira, mint a Harry Potter-sorozat. A hét könyv, a filmek és a játékok (na jó, a játékok nem, mert néhány kivétellel mindegyik gyalázatosan rossz volt) meghatározó élményei voltak a gyerekkoromnak, és még pár tízmillió ember így van ezzel világszerte. Ezt az se tudta lenullázni, hogy Rowling ámokfutásai miatt ma már elég nehéz komolyan venni a szériát. A Harry Potter és az elátkozott gyermek például annyira gagyi volt, hogy mostanra már újra se merem olvasni a könyveket, a karakterek nemi identitásáról és rasszáról szóló tweeteket meg inkább el se kezdjük boncolgatni. A fényt a sötétben számomra a Legendás állatok és megfigyelésük jelenti, amit ugyan sokan nem szeretnek, de szerintem minden hibája ellenére remekül építi fel a Hogwartson kívüli univerzumot, és enged bepillantást olyan dolgokba, amiket korábban nem igazán láthattunk.

Ezt azért is fontos kiemelni, mert a Wizards Unite leginkább ehhez hasonlítható módon áll neki a varázsvilág kiterjesztésének:

  • előszed egy csomó ismert karaktert (többek közt Harryt, Hermionét és McGalagonyt is, de Rontól elkezdve Pitonon át egészen Voldemortig rengetegen feltűnnek itt-ott),
  • bemutat egy új, eredeti karaktert a Mágiaügyi Minisztériumnál dolgozó Constance Pickering személyében, aki a játék sztorija alapján a Nemzetközi Titokvédelmi Alaptörvény megvédésére létrehozott különítményt vezeti,
  • és persze ebből következően bemutat egy új sztorit is, amiben egy csomó véletlenszerűen el- és feltűnő mágikus dolog játssza a főszerepet.

A történet maga hatalmas újítás a Pokémon Góhoz képest, de négy napnyi játék után egyelőre annyit tudok csak elmondani róla, hogy leginkább egy zavaros fan fictionnek tűnik. Nagyjából az az alapállás, hogy a 2010-es években egy furcsa jelenség rázta meg a varázsvilágot, ami megbolygatta a tér-idő kontinuumot, és tárgyakat, embereket, sőt emlékeket szórt szét mindenfele. A gyanú szerint egy nagy hatalmú, Grim Fawley nevű varázsló miatt történt az egész, akinek rejtélyes módon eltűnt a nője, az egyre elkeseredettebben kutató Fawleynek pedig félresikerült egy varázslata. A többi majd vélhetően kiderül a játékban a párbeszédek és a véletlenszerűen megtalálható rejtélyek alapján, de az tuti, hogy nem pár nap lesz megtalálni minden vonatkozó cuccot. Ami amúgy nagy kár, mert egyébként egész érdekesnek tűnik a puzzle összerakása, az atmoszféra pedig elég jól el lett találva.

It’s a kind of magic

A játékmenet szempontjából persze nem ez a fontos, hanem a mindenfelé megtalálható ún. Foundable-ök, amelyek mindegyikét egy Confoundable tartja őrzi/tartja fogságban, ezeket pedig különféle varázslatokkal lehet lefejteni a gazdájukról. Elsőre pont olyannak tűnik az egész, mint a Pokémonok fogdosása, és további hasonlóságot jelent, hogy az elkapott Foundable-ök egy Pokédexre hajazó nyilvántartásba kerülnek. És vannak a Pokéstopokra funkciójukban eléggé hasonlító fogadók is a játékban.

harrypotter.png

Fotó: Flachner Balázs / Index

Ezen a ponton ugyanakkor nagyjából véget is érnek a hasonlóságok: az például máris hatalmas előrelépés, hogy nem ugyanazt a hajító mozdulatot kell ismételgetni folyamatosan, hanem

tényleg varázsolni kell, a varázspálcánkkal, amit ráadásul mi rakhatunk össze magunknak.

Túlgondolni persze nem kell, a varázslás abból áll, hogy a képernyőn kirajzolódó mintát kell felrajzolni az ujjunkkal, de ez még így is sokkal izgalmasabb, mint a Pokémon Go hasonló mechanikája. Szintén elég király, hogy

  • itt a mindenféle alapanyagokat a térképen elszórva lehet megtalálni, amikből varázsitalokat kotyvaszthat az ember,
  • az energiát adó fogadók mellett vannak üvegházak is, ahol növényeket lehet szerezni, sőt termeszteni is,
  • az erődök pedig nagyjából egymilliószor érdekesebbek, mint a gymek voltak a Pokémon Góban.

Ezekről amúgy érdemes külön is beszélni, mert miattuk van az, hogy a játék az olyan, tudományos alapossággal addiktívra tervezett mobilos dungeon crawlerekkel is simán versenyre tud kelni, mint a Final Fantasy: Brave Exvius. A gymekkel ellentétben az erődöket egyedül is le lehet gyűrni, a szintek nehézségét kulcsoknak megfeleltethető kövekkel lehet módosítani, és vannak olyan cuccok is, amiket csak itt talál meg az ember. A csaták is sokkal jobbak, mint a Pokémon Góban, az ellenfélre előbb rá kell irányítani a pálcát, csak utána lehet felrajzolni a megfelelő varázslatot, az ellenfél körében pedig pajzsbűbájjal lehet csökkenteni a sebzést.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/godmode/2019/06/29/harry-potter-wizards-unite-kiterjesztett-valosag-telefon-pokemon-go-niantic/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Búcsúzik a Sony exkluzívjaitól a PS4

Éles határt húz majd a konzolgenerációk között a cég. Az ősszel érkező új generációs játékkonzolok …