2020. augusztus 13., csütörtökMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ne dőljön be a Facebook pénzét kínáló kamu cikkeknek!

Ne dőljön be a Facebook pénzét kínáló kamu cikkeknek!

Ha valamit meg lehet vásárolni, arra lehúzós átverést is lehet építeni, ezt 2019-re alighanem sokan megtanulták már, rosszabb esetben a saját bőrükön, jobb esetben például a csalásokra figyelmeztető indexes cikkekből. Ez a cikk is egy ilyen figyelmeztetés, ugyanis megjelent és egyre szélesebb körben terjed az ilyen átverések legújabb kiadása: a Facebook libra nevű kriptovalutáját kínáló, magukat valódi újságcikknek álcázó oldalak.

Kezdjük az elején: a libra az a kriptopénz, amit a Facebook neve fémjelez, és egy sor nagy nevű cég állt be mögé. Ebben a cikkben írtunk arról részletesen, hogy hogyan fog működni, milyen előnyöket ígér, és milyen kockázatai vannak.

Mint ahogy arról is, hogy ez az egész még jövő idő, hiszen legkorábban 2020 elején indulhat majd be a rendszer – már ha egyáltalán beindul, mert egyelőre se a szakértők, se a bankárok, se a politikusok körében nem arat osztatlan sikert a facebookos valuta ötlete. Lévén hogy még csak 2019 van, ebből már rögtön sejthető is, hogy

ha olyan hirdetést lát, ami már most librát árul, az biztosan kamu.

Az ilyen átverések a leggyakrabban valamilyen legitim híroldal dizájnját lemásolva próbálják elhitetni az olvasóval, hogy megbízhatóak. Erről nekünk is van saját tapasztalatunk, hiszen az sajnos Index nevével és stílusával is rendszeresek a visszaélések. A librás csalásba belefutó kollégánk a brit Telegraph cikkének álcázva találkozott a soha vissza nem térő alkalomként tálalt lehúzással:

libra01

Ami már ezen a képernyőképen is rögtön feltűnhet (és ha valami gyanúsat olvas, érdemes elsőként mindig ezt ellenőrizni), hogy az oldal url-je nem a Telegraph címére utat, hanem egy bizonyos Docbarlow.com-ra.

Érdekesség, hogy ha ugyanezt a linket asztali böngészőben nyitjuk meg, már nem is az ál-Telegraph nyílik meg, hanem egy Göner nevű webshopszerűség, bár a (cikkünkben direkt nem szereplő) konkrét linken már itt is egy librás cikk nyílik meg:

<img id="kep_szerkfoto_image_29415197" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/hoax/2019/09/06/facebook_libra_kriptovaluta_atveres_csalas_kamu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Elárulja az újdonságait a Windows 10

Tippekben kapnak majd tájékoztatást a számítógépezők. A Windows 10 óriásfrissítéseinek újdonságai eddig meglehetősen rejtélyesek voltak …