2020. június 3., szerdaMa Klotild napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2020.06.03. Klotild Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Milliárdokat keresnek a kínai videojátékos sztárok

Hirdetés

Milliárdokat keresnek a kínai videojátékos sztárok

Az elmúlt néhány évben kétségtelenül a szórakoztatóipar egyik legfontosabb bástyájává lépett elő a streamelés, amit annál talán semmi sem mutat jobban, hogy Tyler Blevins, alias Ninja tavaly majdnem tízmillió dollárt keresett ezzel, sorra döntötte a feliratkozói rekordokat és olyan emberekkel is megismertette a videojátékokat, akik életükben nem fogtak még kontrollert.

A Ninjához hasonló prominens figurák miatt nyugaton jellemzően a Twitch és a YouTube jut először eszébe az embernek, ha élő videojáték-közvetítésekről van szó, a bevételek esetében a feliratkozószám körül forog minden, a streamerek legnagyobb része pedig általában esportra kihegyezett játékokkal foglalkozik.

Pont emiatt meglepő az a frissen megjelent, a kínai streamerpiacot bemutató kutatás, ami szerint odaát a tartalom, a monetizációs megoldások és a közönségi interakciók terén is egészen máshogy működik a rendszer, mint amit mi megszokhattunk.

Hirdetés

A rendszer

Az első és legfontosabb különbség az, hogy míg nyugaton a játékok vannak előtérben, addig Kínában sokkal fontosabbak az éneklést és táncot is magukba foglaló szórakoztató tartalmak, amire a kínai közönség több pénzt is hajlandó elkölteni. Ez elsősorban azért fontos, mert Kínában a feliratkozók és a reklámok helyett az adományok jelentik a streamerek, ezen keresztül pedig a platformok fő bevételi forrását.

Ennek fényében nem túl meglepő, hogy a tíz legnépszerűbb szolgáltatóból hét a tömegszórakoztatásra koncentrál, tavaly a legtöbb adományt besöprő száz streamer közül 87 foglalkozott ilyen tartalmak előállításával. Ez persze nem azt jelenti, hogy a videójátékok egyáltalán nem jelennek meg a kínai piacon: az elmúlt öt-hat év viharos történései után két platform, a Douyu és a Huya dominanciájával stabilizálódott a videójátékos szegmens. A legjobb streamereket több millió dolláros szerződések kötik egyik-másik platformhoz.

Érdekesség, hogy a játékipart felzabáló kínai óriás, a Tencent mind a Douyuban, mind a Huyában érdekelt – annak ellenére, hogy egyébként Tencent Egame néven van nekik saját játékstreamelős szolgáltatásuk is. A három platformot emellett az is összeköti, hogy a szórakoztató tartalmakra válaszul

lényegében valóságshow-kat indítottak a legnépszerűbb streamereikkel, ez pedig a jelek szerint működik is.

A domináns szolgáltatókon kívül egyébként van más is, ami összefogja a streamereket, méghozzá az ún. streaming klánok, amik nélkül szinte lehetetlen érvényesülni a kínai piacon. A különféle esport-szervezetek és videósokat segítő stúdiók nyugaton sem példa nélküliek, sőt, egyre gyakoribb, hogy egy streamer egy szervezet tagja legyen, Ninja például tartalomgyártóként van a Luminosity Gaming istállójában.

Nyugaton ugyanakkor ezek nélkül is be lehet futni – a Twitch egyik legprominensebb figurája, Dr. Disrespect például semmilyen csapathoz nem köthető – Kína viszont akkora piac, hogy a független streamerek hiába tarthatják meg a teljes bevételüket, a legtöbb esetben esélyük sincs a sikerre. Itt jönnek képbe a klánok, amik a bevétel bizonyos százalékáért cserébe edzik és promózzák a saját partnereiket, valamint abban is segítenek nekik, hogy szorosabb kapcsolatot tudjanak kialakítani a közönségükkel.

Dr. Disrespect

Dr. Disrespect

Fotó: Michael Tullberg / Getty Images Hungary

Ez utóbbi, vagyis a folyamatos interakció különösen fontos Kínában, ami a bullet chat formátum képében a streameken is visszaköszön. A képernyőn lövedékként áthaladó üzenetek eredetileg Japánból származnak, de Kínában az utóbbi években annyira elterjedt a jelenség, hogy még a Netflix és a YouTube ottani megfelelőjén, sőt, a kínai fejlesztésű játékokban is jelen vannak. Ezt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/godmode/2019/05/15/kina-streaming-bevetel-videojatek-esport-kozvetites/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Búcsúzik a Sony exkluzívjaitól a PS4

Éles határt húz majd a konzolgenerációk között a cég. Az ősszel érkező új generációs játékkonzolok …