2020. július 12., vasárnapMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tech / LoL-vb: Kínáé maradt a trón, magyar esporttörténelem

Hirdetés

LoL-vb: Kínáé maradt a trón, magyar esporttörténelem

Vasárnap délután egy lehangolóan egyoldalú meccsel zárult a League of Legends idei versenyszezonja. A FunPlus Phoenix (FPX) három sima játszmában darálta be a G2-t a 2019-es Worlds, vagyis a világbajnokság döntőjében, ezzel a tavalyi győztes iG után újra kínai csapat lett a játék világbajnoka. A finálé így főleg amiatt lett érdekes, mert az FPX egyik játékosa úgy jutott ide, hogy a szezon kezdete előtt kis híján visszavonult. De a 2019-es szezon azért ezen felül is tele volt drámával, meglepetésekkel és izgalommal.

Hirdetés

Ott volt például a a játék történetének legjobb játékosával felálló háromszoros vb-győztes dél-koreai SK Telecom T1, aminek idén sem jött össze a megváltás. Vagy a döntőben alulmaradó közönségkedvenc európai G2, akik elsőként húzhatták volna be a játék Grand Slamjét. Vagy a szintén európai Splyce, ami a magyar Vizicsacsival a fedélzeten nagy meglepetésre egészen a legjobb nyolcig menetelt.

League of Legends kezdőknek

Könnyen lehet, hogy ezek a dolgok önnek nem mondanak semmit, így mielőtt rátérnénk a részletekre, előbb menjünk vissza kicsit az alapokhoz, hogy legalább nagy vonalakban értse mindenki, mi a fenéről van szó. Az éppen idén tíz éves League of Legends az egyik legnépszerűbb számítógépes játék már vagy tíz éve az interneten. Hogy mit kell benne csinálni, abba ebben a cikkben nem mennénk bele nagyon mélyen, de nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki a dolog, hogy:

  • két csapat játszik egymás ellen, mindkét oldalon 5-5 játékossal, akik 5-5 hőst irányítanak, melyek mindegyike jól körülhatárolt szerepet tölt be;
  • a cél az, hogy leromboljuk az ellenfelünk bázisát;
  • amihez az ellenfél épületein, gép által irányított szörnyein (minionok) és persze hősein kell átgázolnunk;
  • és akinek ez előbb összejön, az nyeri a játékot.

Ha ez alapján még mindig fogalma sincs az egészről, olvassa el pár évvel ezelőtti cikkünket, amiben ennél kicsit bővebben taglaltuk, hogy mi hogyan működik a játékban. Vagy csak vesse bele magát a továbbiakban megjelenő videókba, kommentárral együtt viszonylag hamar meg lehet érteni mindent.

Vizicsacsi megcsinálta

Most, hogy ezen túl vagyunk, térjünk is rá gyorsan az idei, számszerűen kilencedik világbajnokságra, illetve az azt felvezető eseményekre. Az Európában – azon belül is Németországban, Spanyolországban és Franciaországban – szervezett vébére egyenes ágon 12 csapat jutott ki a regionális profi ligákból, másik 12 pedig a csoportkört megelőző Play-in szakaszban küzdhetett meg a fennmaradó négy helyért.

Alapjáraton ez a rész még nem lett volna kimondottan izgalmas, magyar szemmel nézve viszont már itt is érdemes volt bekapcsolódni, ugyanis itt szerepelt a Splyce csapata is, soraiban Kiss “Vizicsacsi” Tamással,

 az első magyar játékossal, aki kijutott a league of legends világbajnokságra.

Kiss “Vizicsacsi” Tamás a Splyce negyeddöntős meccse közben.

Fotó: Borja B. Hojas / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy ennek jelentőségét megértsük, jó pár évet kell visszamenni az időben. Vizicsacsi 2014-ben, a Unicorns of Love csapatával robbant be az esportos köztudatba, miután a frissen alakult csapat nagy meglepetésre feljutott a játék profi ligájába, az LCS-be. A következő három évben a UoL igazi közönségkedvenc lett, rendre jól is teljesítettek, a vébén való részvétel azonban nem jött össze nekik, pedig kétszer is ott voltak a kijutás küszöbén.

A magyar játékos aztán a 2017-es átigazolási időszakban csapatot váltott, a 2018-as szezonban a Schalke04-nél folytatta tovább, de velük sem jött össze neki a világbajnoki részvétel. Vizicsacsi így nem is maradt tovább a Schalkénél, még azelőtt aláírt az észak-amerikai LCS mintájára franchise alapúvá tett európai profi ligában, az LEC-ben szereplő Splyce csapatához, hogy a Schalke eldöntötte volna, kifizeti-e a részvételhez szükséges 8 millió eurót (jól olvasták, ilyen nevezési díjak röpködnek). Itt aztán megtört az átok: a Splyce az idei szezonban elég hullámzó teljesítménnyel ugyan, de kiharcolta a kijutást.

Vizicsacsi már ezzel is történelmet írt, a Splyce azonban nem állt meg itt, a Play-in szakasz csoportköréből meggyőző teljesítménnyel ment tovább. A csoportkörbe jutásért aztán éppen Vizicsacsi (és a jungler Xerxe) korábbi csapatával, a Unicorns of Love-val kerültek szembe, akiket végül kiélezett meccsen, 3:2–re vertek meg.

A csoportkörben tovább folytatták a remek szereplést: 4-2–vel zártak, a későbbi győztes FPX-et is megverték egyszer – elsősorban Vizicsacsi remek játékának köszönhetően –, és bár a csoportelsőségért vívott meccsen kikaptak a kínaiaktól, így is simán jutottak a legjobb nyolc közé.

Mi lesz veled Faker?

A sorsolás után jött a hideg zuhany, a Splyce-nak ugyanis a legendás SK Telecom T1-et kellett volna legyőznie a továbbjutáshoz. A dél-koreai csapat háromszoros vb-győztes, nem kis részben annak köszönhetően, hogy náluk játszik a League of Legends történetének legnagyobb sztárja, Muhammad Alija, Michael Jordanje és Puskás Öcsije egyben: Lee “Faker” Sang, aki általában csuklóból rázza ki a legnehezebben kivitelezhető, vagy legmeghökkentőbb megmozdulásokat.

Az utóbbi három évben viszont nem sok babér termett neki, csapata ugyanis […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/godmode/2019/11/12/league_of_legends_riot_games_splyce_vizicsacsi_g2_funplus_phoenix_worlds/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott a Far Cry 6

A PlayStation boltjában sikerült megszellőztetni. Most már biztosra vehető, hogy vasárnap este az Ubisoft bemutatja …