2019. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Kevésbé magányosak a közösségi médiáról leállók

Hirdetés

Kevésbé magányosak a közösségi médiáról leállók

Napi néhány perc tökéletesen elég a Facebookból.

Az elmúlt években szinte záporozni kezdtek a közösségi média hatásait vizsgáló tanulmányok, ezek ráadásul rutinszerűen oda lyukadtak ki, hogy a Facebook és a társai kifejezetten negatív hatással lehetnek a netezők mentális egészségére. A kutatások arra is rámutattak, hogy a negatív hatás a közösségi médiát csak passzívan fogyasztók esetében különösen hangsúlyos. A jelenség mögött álló okozati összefüggések feltérképezése már folyamatban van.

Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

A téma felkeltette a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak a figyelmét is, az eddigi tudományos ismeretek alapján pedig úgy döntöttek, hogy megpróbálnak hozzájárulni a megértéséhez, így 143 hallgató részvételével végrehajtottak egy limitált kísérletet.

A kutatók elsőként az összes résztvevővel kitöltettek egy mentális egészséget és közösségimédia-használatot firtató kérdőívet, majd egy hétnyi megfigyelés után két csoportba osztották őket: a kontrollcsoport a szokásosnak megfelelően használhatta a Facebookot, az Instagramot és a Snapchatet, míg a másik csoport tagjai naponta és egyenként legfeljebb 10 percet tölthettek a fenti szolgáltatások használatával.

Hirdetés

Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

A kísérlet három héten keresztül tartott, a végeredmény pedig az előre sejtettnek megfelelően alakult: akik naponta legfeljebb fél órát lóghattak a közösségi médián, azok a harmadik hét végére

a korábbinál számottevően kevésbé érezték magukat rosszkedvűnek és magányosnak.

A kontrollcsoport tagjai esetében nem változtak az önbevalláson alapuló eredmények.

Persze fontos hangsúlyozni, hogy a mostani kutatás a résztvevők alacsony száma miatt fenntartásokkal kezelendő, inkább csak egy kezdeti megerősítésnek mondható, hogy érdemes nagy és reprezentatív mintán is elvégezni a kísérletet.

Forrás:
http://www.origo.hu/techbazis/20181109-facebook-kozossegi-media-maganyossag-rosszkedv.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb veterán távozik a Doom készítőjétől

Huszonnégy év után búcsúzik Tim Willits az id Software-től. John Carmack után újabb veterán távozik …