2020. szeptember 22., keddMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Jöhet a digitális pisibérlet az amerikai iskolákba

Jöhet a digitális pisibérlet az amerikai iskolákba

Csak idő kérdése volt a bürokrácia ezen formájának modernizálása.

A világ egyetlen táján sem szeretik a tanárok, mikor a diákok halasztást nem tűrő vécélátogatási igényre hivatkozva megpróbálják óra közben elhagyni a tantermet, de a szóbeli engedélyük ellenében persze kimehetnek a tanulók.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/2015 Getty Images/Michael B. Thomas

Az Egyesült Államokban ez nem teljesen így működik: ha a diákok bármilyen okból el kívánják hagyni tanítás közben a tantermet, és a pedagógusok megadják erre az engedélyt, akkor kénytelenek kiállítani nekik egy hall pass nevű papírt, amelyen hivatalosan dokumentálniuk kell a rendkívüli eseményt.

A kártyán tipikusan a diák neve, a tanár neve, a dátum, a teremből való távozás ideje, a terembe való visszatérés ideje, továbbá a meglátogatni kívánt helyiség megnevezése található. A tanároknak a kiadásakor és a visszavételekor is alá kell írniuk a papírt.

A tanulók kötelesek bemutatni az engedélyt, amennyiben a folyosón olyan tanárral vagy felügyelővel találkoznak, aki ragaszkodik a pisibérletük ellenőrzéséhez.

Persze a 21. században a vécéhasználathoz szükséges bürokrácia sem maradhat a régi, egyes iskolák megkezdték az e-Hallpass rendszerre való átállást. A megoldás lényege, hogy a diákok a mobiljukon keresztül igényelhetik a teremelhagyási engedélyt, a tanáraik pedig szintén a telefonjaikon adhatják meg azt.

Inspekcióigény esetén a diákok az appon keresztül mutathatják be az engedélyüket.

Ez új lehetőségeket is nyitott a diákok megfigyelésében: az e-Hallpass rendszer tanulónként statisztikát vezet az engedélykérési szokásokról és a megkapott engedélyekről, a diákok teremből való távolmaradásának az idejéről. Emellett felügyelőt küldhet a nyakukra, ha túlságosan sokáig távol maradnának, plusz akár azt is képes lehet megakadályozni, hogy két egymással közismerten nem kijövő diák találkozhasson a folyosón.

Az Eduspire Solutions nevű cég által fejlesztett rendszer nem aratott osztatlan sikert: egyes szülők és jogvédők úgy vélik, hogy az e-Hallpass megfigyelési funkciói túl vannak a jó ízlés határán, és amerikaik lévén persze nem félnek hangosan tiltakozni a gyermekeik magánszféráját potenciálisan sértő szoftver bevezetése ellen.

Forrás:
https://www.origo.hu/techbazis/20191109-usa-iskola-ehallpass-megfigyeles-digitalis-engedely.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Kitört a pankráció az EA játéka körül

Teljes árú játékba tett extra hirdetéseket a kiadó. Az EA sportjátékai igazi pénznyomdák: minden egyes …