2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Hogyan érdemes podcastot hallgatni?

Hirdetés

Hogyan érdemes podcastot hallgatni?

Az utóbbi néhány évben reneszánszát éli a podcast, világszerte egyre többen hallgatnak rendszeresen valamilyen műsort. A podcast abban jobb, mint a rádió, amiben a Netflix jobb, mint a tévé: azt hallgathatunk és akkor, amit és amikor mi akarunk, és persze azon az eszközön, amelyiken épp a legkényelmesebb. A hangoskönyvnél viszont lazább, kötetlenebb és rövidebb tartalom, így otthon mosogatáshoz, út közben vezetéshez vagy akár futás alatt is ideális. És mint egy tévésorozatnál, mindig lehet várni az új részeket.

Hirdetés

Podcast-hallgató állomás a floridai Miami Beach egyik rádióállomásán

Podcast-hallgató állomás a floridai Miami Beach egyik rádióállomásán

Fotó: Sean Drakes

Magyar nyelvű podcastból is egyre többet találni a legkülönfélébb témában, stílusban és terjedelemben, ezekről talán ez a legkimerítőbb netes lista. Most már itt az Indexen is mindenféle témában jelentkezünk podcastokkal: rendszeresen készítünk kultos, gazdasági, politikai, tech-tudományos és sportos adásokat is.

Hallgatni tehát magyarul is egyre több mindent lehet. Na de mégis mivel érdemes?

Az Anchor nevű podcastplatform tavaly szeptemberi adatai szerint a podcastmeghallgatások 52 százaléka az Apple Podcasts appban történik, és a Spotify már a második 19 százalékkal, de ezután nagyon elaprózott a mezőny, azaz az emberek rengetegféleképpen hallgatnak podcastokat – ehhez nyújtunk most mi is segítséget.

Hányan, hol, mikor?

Bár a világ más vidékein is egyre népszerűbbek a podcastok, a legtöbb adat az amerikai podcasthallgatói szokásokról érhető el. Egy 2018-as felmérés [pdf] szerint

 • – az amerikaiak 64 százaléka ismeri a podcast kifejezést;
 • – 44 százalék hallgatott is már podcastot, ami 124 millió ember, 12 millióval több, mint egy évvel korábban;
 • – 26 százalék havi rendszerességgel hallgat, a 25-54 évesen között ez az arány még magasabb, 32 százalék, illetve a 12-24 évesek között is 30;
 • – a podcastfanok egyre több tartalmat hallgatnak: átlagosan heti 7 műsort, ami 40 százalékos emelkedés;
 • – a podcastok 49 százalékát otthon hallgatják, 22 százalékát autóban, 11 százalékát munkában;
 • – az összes podcast 69 százalékát mobilról játsszák le;
 • – 19 százalék hallgatja gyorsítva a podcastokat;
 • – 2017-es adatok szerint legtöbben reggel 8-kor és este 11-kor hallgatnak podcastokat.

További érdekes statisztikákat itt lehet szép infografikán nézegetni.

Az indexes podcastok a kapcsolódó cikkben már rögtön a cím alatt, a borítókép helyén elindulnak a mobilappjainkban és asztali gépen is, utóbbin még akkor is követik önt, ha lejjebb görget az oldalon.

Na de mi a helyzet, ha más forrásból is hallgat podcastokat, és szeretne mindent egy helyen kezelni és hallgatni, nem külön-külön appokban?

Kipróbáltuk a legnépszerűbb lejátszókat, hogy kiválaszthassuk azt, amelyik szerintünk a legjobb választás. De mivel ez némileg szubjektív műfaj, több alternatívát is mutatunk, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére valót.

A fő szempontjaink azok voltak, hogy az app legyen

 • ingyenes,
 • mindkét fő mobilplatformon elérhető,
 • legyenek meg benne a ma alapvetőnek számító funkciók (gyorsított lejátszás, offline mód, automatikus letöltések, lejátszási lista, stb),
 • közben viszont egyszerűen és átláthatóan lehessen kezelni, és
 • ismerjen sok magyar tartalmat.

Ne is húzzuk tovább az időt:

a mi választásunk a Castbox nevű app.

Első lépések, felfedezés

A Castboxnak van ingyenes és fizetős verziója is, de a reklámokkal megtámogatott ingyenes változatban is megvan minden, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet. Az egyetlen igazi korlátozás, hogy maximum 100 podcastra lehet feliratkozni, ami azért talán keveseknek jelent kényelmetlenséget, akiknek meg igen, azoknak már úgyis rég megvan a kedvenc lejátszójuk. A prémium verzió egyébként havi 319 forint, ebben korlátlan számú podcastra fel lehet iratkozni, nincsenek reklámok (mármint magában az appban), és még néhány apróság.

01

Az app elindítása után be lehet jelentkezni, de nem muszáj, regisztráció nélkül is használható. Rögtön ajánl is pár tippet, mikre lehet feliratkozni, a legtöbb ajánlat magyar. Később A Discover nevű nyitóoldalon lehet mindenféle toplisták és ajánlások közül válogatni. Maga az app csak angolul érhető el, de a beállítások között megadható az országunk, hogy aszerint is kapjunk ajánlásokat.

Keresni név szerint és kategóriákat böngészve is lehet – a magyarok között külön nem, de azok általában előkelő helyen bukkannak fel a kategóriákban. Az egyes podcastok epizódjai között is lehet keresni, bár a kereső itt olykor kicsit válogatósnak tűnt.

Az app külön fülre gyűjti a letöltött, az új és a kedvenc epizódokat, illetve egy lejátszási lista is összelegózható belőlük. Saját címkéket is beállíthat, aki olyan sokféle podcastot hallgat, hogy már nehézséget okoz neki a rendszerezésük. Ahogy sok hasonló appal, a Castboxszal se csak podcastokat lehet hallgatni, hanem mindent, ami audió és elérhető a neten, a hangoskönyvektől akár a Kossuth rádióig.

02

 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/helpdeszka/2019/08/04/podcastlejatszo_appok_podcast_android_ios_castbox/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem kell kiadnia a filmkalózokat a YouTube-nak

A jogvédők számára kedvezőtlen ítéletet hozott az Európai Bíróság. Az Európai Bíróság csütörtökön kihirdetett döntése …