2019. április 23., keddMa Béla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.23. Béla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Eltűnőben vannak a madarak egy amerikai tájon a klímaváltozás miatt

Hirdetés

Eltűnőben vannak a madarak egy amerikai tájon a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás okozhatja, hogy összeomlott a Mojave sivatagban élő madárfajok populációja – állítják amerikai kutatók. Azért használták az “összeomlás” szót, mert a folyamat az egész sivatag madárállományát érintette. A kutatók szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő térségben az elmúlt évszázadban a madárfajok populációja átlagosan 43 százalékkal esett vissza. A szerzők szerint ennek az az oka, hogy a Mojave sivatagban a klímaváltozás miatt jóval nagyobb az aszály és a felmelegedés, és ez a madarakat is veszélybe sodorta. Azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amelyek nedvesek maradtak.

Úgy tűnik, elveszítjük a sivatag ökoszisztémájának egy részét,

mondta az egyik kutató. Más tanulmányok ugyan arra mutattak rá, hogy míg egyes madárfajok számára kifejezetten kedvezőtlen a klímaváltozás, más fajok számára előnyösen hathat. A sivatagban azonban nem tapasztalták, hogy szaporodott volna bármely másik madárfaj, kivéve a hollókat. Ebben az ökoszisztémában tehát hiányoznak a klímaváltozás “győztesei”. 

A Mojave sivatag csaknem feléből már teljesen eltűntek a madarak.

Hirdetés

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180820_Eltunoben_vannak_a_madarak_egy_amerikai_tajon_a_klimavaltozas_miatt#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elrejtheti a kedvelések számát az Instagram

Ezzel potenciálisan csökkenthető volna a felhasználókra nehezedő nyomás. A Facebookhoz köthető mobilalkalmazások kódjában keresgélő Jane …