2019. március 19., keddMa József napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.19. József Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Az ENSZ is talált valami kifogásolnivalót a Facebooknál

Hirdetés

Az ENSZ is talált valami kifogásolnivalót a Facebooknál

Terrorizmusdefiníciójának szűkítésére sürgette a Facebookot egy ENSZ-jelentéstevő, aki szerint a közösségi oldal olyan tág értelmű meghatározással rendelkezik e fogalmat illetően, hogy az a törvényes ellenzéki csoportosulások és elégedetlen hangok elhallgattatására törekvő kormányok kezére játszhat.

Fionnuala Ní Aoláin, az ENSZ-nek az emberi jogok védelméről a terrorellenes harccal összefüggésben beszámoló jelentéstevője levélben sürgette Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy változtassanak a szabályaikon, az ír jogász szerint ugyanis a Facebook olyan meghatározást használ, amely terroristának minősít

bármilyen olyan nem állami csoportot, amely erőszakhoz folyamodik céljai elérése érdekében.

Ní Aoláin szerint egy ennyire általános és homályos fogalom használata a Facebook felhasználási szabályzatában hátrányos megkülönböztetéssel járhat, ok nélküli cenzúrához vagy a Facebook szolgáltatásainak önkényes megtagadásához vezethet.

Hirdetés

“Egy ilyen széles körű definíció használata különösen aggasztó, tekintve, hogy számos kormány próbálja terrorizmusnak bélyegezni a másként való gondolkodás és az ellenállás számos formáját (legyen békés vagy erőszakos)” – vélekedett Ní Aoláin.

A Facebook szabályzata viszont nem veszi figyelembe azokat a lázadó fegyveres csoportokat, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi humanitárius jogot – jegyzi meg az ENSZ-jelentéstevő. Bár erre vonatkozóan Ní Aoláin nem említ példát, a Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az olyan, fegyveres ellenzékkel szembesülő kormányok, mint a szíriai, gyakran címkézik terroristának az ellenzékieket, még akkor is, ha ezzel nem feltétlenül értenek egyet más országok.

Az ENSZ-jelentéstevő, bár elismerte, hogy “a Facebook fontos szerepet játszik az online terrorista tevékenység ellensúlyozásában”, hangsúlyozta: ettől függetlenül nem szabad, hogy a közösségi oldal indokolatlanul beavatkozzon felhasználói emberi jogainak körébe, és biztosítania kell a rossz döntések megtámadásának módját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180903_Az_ENSZ_is_talalt_valami_kifogasolnivalot_a_Facebooknal#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_9_3

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Belépőkategóriás bajnok a Redmi 7

Majdnem az Android Go mobilok árszintjén van a telefon. Bemutatkozott Kínában a rövid ideje már …