2019. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A mindenit, tényleg ma van a berlini fal hihetetlen évfordulója? Nem.

Hirdetés

A mindenit, tényleg ma van a berlini fal hihetetlen évfordulója? Nem.

A berlini fal 10 316 napon keresztül létezett. Ma van az a nap, amikor már 10 316 napja nem létezik.

A fenti mondat olyan, mint egy megállt falióra: egyszer biztosan pontos. Mit is mondott erről Arya Stark a Trónok harcában?

De nem ma!

Hirdetés

A fenti felirattal és a berlini fal elleni népharagot jól mutató képpel terjedt el egy mém a közösségi médiában, és terjed most is.

berlinwall

A legutóbbi nagy hullám november 27-én indult, ekkor egy Scott del Oso nevű felhasználó osztotta meg minden kommentár nélkül a mémet. (Ahogy arra az egyik kommentelő felhívta a figyelmet, sok más információ mellett az sem szerepelt a posztban, hogy a felhasznált kép Peter Turnley munkája.) Csak ezt a november 27-i bejegyzést már 25 ezren osztották tovább az elmúlt napokban, de a kép ezernyi más forrásból is terjed a neten. Amelyik például elém került, azt december elsején posztolta újra valaki forrás nélkül, és kevesebb mint 24 óra alatt lett rajta csaknem száz megosztás. Sőt, ez a megosztó még arra is vette a fáradságot, hogy leírja, nem teljesen pontos a szám, hiszen a falat persze nem egyetlen nap alatt húzták fel.

Ennek ellenére 

a mém egyszer tényleg igaz volt, csak nem ma.

Hanem 2018. február 5-én, amikor világszerte valóban több fontos lap is megünnepelte, hogy immár több idő telt el azóta, hogy a világban jelen lévő megosztottság szimbólumát – legalábbis Európában – a szabadság váltotta fel, írja a hoaxok ellenőrzésére specializálódott Snopes.com. (Igen, létezik egy ilyen portál, nem árt minden gyanús infó megosztása előtt csekkolni.)

A 10 316 nap sem légből kapott szám: a fal lebontásának hétvégéjén a Berliner Zeitung közölt egy madártávlati képet Berlinről a “10 316 Nap Egy Város” főcímmel. Aztán 2018. február 5-én is ezzel a címlappal jelent meg az újság.

 A Snopes.com még egy jó tanácsot is ad minden kedves facebookozónak:

Ha egy mémben szerepel az a szó, hogy ma, akkor az a mém nagyon nagy valószínűséggel már régen nem aktuális.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/tech/hoax/2018/12/02/a_mindenit_tenyleg_ma_van_a_berlini_fal_hihetetlen_evforduloja_nem./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A játéknak sosincs vége

A játéknak sosincs vége

“Soha többé nem szervezem meg a Bacsis Retro Számítógép Kiállítást” – ezt minden évben megfogadja …