2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A KÖKI-ben nevelhetik ki a jövő magyar esportolóit

Hirdetés

A KÖKI-ben nevelhetik ki a jövő magyar esportolóit

Budapesten lassan két lépést sem lehet megtenni anélkül, hogy esport bárokba botoljon az ember, ahol a hétvégi ivást fel lehet turbózni egy kis Mortal Kombattal meg az önmagában is hányingerkeltő VR-cuccokkal. Ezekre a helyekre be lehet menni csak úgy játszani is, de saját tapasztalataim alapján az arculat ellenére azért általában nem ezen van a hangsúly. 

A tematikus kocsmákkal persze semmi baj nincs, sőt, biztosan segítenek a videójátékok és az esport társadalmi elfogadottságának feltornászásában, de ennél többet kár lenne várni ezektől a helyektől. Az ugyanakkor egyértelmű, hogy az elmúlt években rengeteget fejlődött a magyar esport, a pénteken a KÖKI-ben megnyílt Coca-Cola Esport Center képében pedig feltűnt a színen egy olyan szereplő, ami alulról, a közösséggel együtt építkezve érne el sikert.

Nem bár, edzőközpont

Az esport robbanásszerű fejlődése az elmúlt években egyre több pénzt vonzott be a szcénába, ez pedig nemcsak az arénákon látszott meg, hanem azokon a komplexumokon is, ahol a játékosok edzenek. A Coca-Cola Esport Center kinézetében és felszereltségében is egyértelműen ezekre hajaz, nem is véletlenül, mert

Hirdetés

nem bár vagy netkávézó, hanem kifejezetten edzőközpont akar lenni.

Ez többek közt abból is jól látszik, hogy a legtöbb hasonló hellyel ellentétben nem árulnak alkoholt, ami Kolbert István, az Esport Center Zrt. egyik vezetője szerint azért fontos, mert így a fiatalabb játékosok is bátran látogathatják a helyet, és valószínűleg a szüleik is szívesebben engedik el őket ide. A belépő jelenleg 990 forintba kerül, amivel papíron legfeljebb három órát lehet játszani, de nem akarják nagyon komolyan venni az időkorlátot sem, mert a hangsúly elsősorban a közösségépítésen van.

Nemcsak játszani lehet ugyanakkor elmenni ide, hanem edzeni is: az érdeklődők profi oktatók által tartott kurzusokon tanulhatják ki mondjuk a Counter Strike csínját-bínját. A megnyitón ott volt Csikós Mátyás, a Counter Strike: Global Offensive-kurzus oktatója, aki egy próbaórát is tartott az érdeklődő újságíróknak, ezt pedig nyilván nem hagyhattam ki, ha már utoljára a gimnáziumi infóórákon nyúztam a CS 1.6-ot évekkel ezelőtt.

Csikós Mátyás

Csikós Mátyás

Fotó: Bődey János / Index

Az hamar kiderült, hogy a jelenlegi tudásommal valószínűleg sehova nem jutnék a játékban: hiába szaladtunk végig egy óra alatt a tananyagon, a most pár perc alatt ledarált célzásról vagy a különféle taktikákról mind több órát lehetne tartani, az ember pedig lejátszott meccsek ezrei után is tanulhat valami újat. Később kiderült, hogy ha így esnék be hozzá, akkor

  • először felmérné a képességeimet, vagy egy hozott demóval, vagy egy ottani teszt során,
  • aztán megállapítaná, hogy miben van szükség fejlődésre,
  • összeállítana egy moduláris tanmenetet, amin végigmenne egy csoport hozzám hasonlóan fogalmatlan emberrel, 
  • menet közben pedig gyakorlófeladatokkal látna el, gyakorlás nélkül ugyanis a valódi sportokhoz hasonlóan az esportok világában sem lehet érvényesülni.
DSC 6770

Fotó: Bődey János

Emellett azt is megtudtam, hogy az oktatás során nagy hangsúlyt fektet a dolog mentális részére is, nem is véletlenül, hiszen sok olyan játékos van, aki nagyon tehetséges, de nem bírja a nyomást, vagy nem képes csapatban játszani. A csapatokon belüli széthúzás a magyar esportban visszatérő probléma – valószínűleg emiatt van az, hogy kiemelkedő játékosok vannak, de kiemelkedő csapat egyáltalán nincs –, így Csikós egyik fő céljának a csapatjáték erősítését tekinti.

Esporttal a térképre

Elsőre talán furcsa lehet, hogy egy ilyen helyet a belváros helyett a KÖKI-ben hoztak létre, de valójában teljesen logikus lépés volt, a gyakran hanyagolt bevásárlóközpont ugyanis látványos átpozicionálásba kezdett, ennek fókuszába pedig a szórakoztatóipar került. Tavaly márciusban jelentették be például azt, hogy végre lesz mozi a plázában, és tavaly kezdtek el tárgyalni a Coca-Cola Esport Centerről is, miután egyértelművé vált, hogy lenne igény ilyesmire. A KÖKI Terminál ráadásul annak ellenére, hogy perifériának tűnik, elég jó helyen van: tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető, sőt még vidékről sem olyan elérhetetlen a vonatállomás miatt.

Ez nemcsak a potenciális játékosok miatt fontos, hanem azért is, mert nemcsak a játékra és az edzésre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/godmode/2019/03/23/coca-cola-esport-center-megnyito-koki-terminal-gamelab/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kényszeríti a régi Windows 10 frissítését a Microsoft

Június végétől lecsap a tavaly áprilisi verziót futtatókra. A Windows 10 óriásfrissítéseinek félévenkénti kiadása rengeteg …