2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A budapesti patkányhelyzet ehhez képest kutyafüle

Hirdetés

A budapesti patkányhelyzet ehhez képest kutyafüle

Idén késő tavasszal Magyarországot heteken keresztül a patkányok tartották lázban: előbb Budapestet lepték el az állatok egy szövevényes történet következményeként, aztán meg az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó patkányozta le a fideszeseket egy nem is annyira kétértelmű kijelentésében.

Minderről nyilvánvalóan fogalma sem volt a francia Asobo Studiónak, akik a káosz kellős közepén adták ki új, A Plague Tale: Innocence című játékukat, amivel a gagyi animációs filmes játékok limbójából próbáltak meg kitörni a valódi játékok világába. A magyar viszonyokat figyelembe véve ugyanakkor ennél jobb időpontot tényleg nem találhattak volna egy olyan játék kiadásához, amiben

az alapkonfliktust annyira sok patkány biztosítja, hogy a bábolna bio szakemberei is sikítva menekülnének előlük.

Hirdetés

Az analógiát félretéve a francia stúdió egy rettentően nyomasztó játékot tett le az asztalra, meglepően jó sztorival és karakterekkel. Játékmenet terén ugyanakkor láthatóan nem tudták eldönteni, hogy sétaszimulátort, lopakodós játékot, vagy valami egészen mást akarnak csinálni, ez pedig kis híján agyon is vágta az amúgy ígéretes koncepciót.

Két gyerek a világ ellen

A játék a franciaországi Aquitániában – illetve akkori nevén Guyenne-ben – veszi kezdetét 1348. szeptemberén egy eléggé feelgood nyitánnyal, ami annak fényében minimum furcsa, hogy a százéves háború ekkor már 11 éve zajlott, a világtörténelem legpusztítóbb pestisjárványa pedig éppen ebben az évben érte el Franciaországot. Amicia de Rune a sárgulő őszi levelek között sétálgat az apjával, simogatja a Lion nevű kutyáját, almákra lődöz parittyával, és összességében remekül érzi magát.15

Galéria: A Plague Tale: InnocenceFotó: Asobo Studio / A Plague Tale: Innocence

A kutya aztán szagot fog, egy vaddisznó után vezeti a párost, de Amicia hiába találja el az állatot, nem tudja leteríteni. A vaddisznó elrohan, a kutya utána, a lány meg a kutyát követi, az egyre sötétebbé váló képekből pedig nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a sztori hamar tragédiába fordul. Amicia testközelből nézi végig, ahogy a halálra sebzett Liont elnyeli egy lyuk, és ekkor még nem sejti, hogy az elkövetkező pár hónapban ennél csak traumatikusabb élményekben lesz része.

Ezek felvezetése rögtön az incidens után megkezdődik, Amicia hirtelen kénytelen lesz öccse, Hugo védelmezőjévé válni, méghozzá úgy, hogy korábban jóformán egy szót sem váltott vele. Éppen emiatt a lány és a játékos is nagyjából annyit tud a fiúról, hogy sosem megy ki a szabadba, de a patkányok mellett az Inkvizíció is vadászik rájuk, így kénytelenek rekordgyorsasággal megtanulni bízni egymásban. Ez a folyamat a játék egyik legerősebb aspektusa: Amicia és Hugo viharos kapcsolata abszolút hihető és életszerű,

nagyon jól eltalálták az önmagával is viaskodó kamaszlányt, és az ötéves, a valós veszélyt még nem feltétlenül átérző kisfiút is.

A történet során megismert további szereplők ennyire nem lettek jól kidolgozva, de remekül egészítik ki a testvérpárt, emellett abban is nagy szerepük van, hogy a kicsit sablonos sztori nem fullad unalomba. Ez utóbbival kapcsolatban én többször éreztem azt, hogy könyvként, vagy filmként sokkal jobban tudna működni a félig valóságos, félig kitalált világ, ami ebben a formátumban számomra valahogy nem ütött akkorát.

Az egyértelműen érződött, hogy a franciák szerették volna elkerülni a kliséket, de sehol sem mertek igazán váratlant húzni. Ahol meg igen, ott annyira debil módon oldották meg a dolgot, hogy jobb lett volna, ha inkább nem csinálnak semmit. A végkifejlet egyébként így sem volt rossz, de a hatására pont azt kérdeztem magamtól, mint az Örökség utolsó jelenetei alatt: oké, nagyon nyomasztó és rejtélyes, de tulajdonképpen miért is történt ez?

Patkányok és hullahegyek

A karakterek mellett a játék másik fontos sarokköve maga a világ, illetve […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/godmode/2019/06/13/a-plague-tale-innocence-videojatek-teszt-asobo-studio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átalakul és drágul a Humble Monthly

Cserébe viszont értékesebb játékok kerülhetnek majd bele. Egyelőre erősen vegyes visszhangot kiváltva a Humble Store …