2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Se új pálya, se pénz, se csapat, csak 29 kapott gól

Hirdetés

Se új pálya, se pénz, se csapat, csak 29 kapott gól

A november 24-i Tállya–Ózdi Kohász SC bajnoki még azok figyelmét is felkeltette, akik nem követik hétről hétre az NB III. keleti csoportjának küzdelmeit. A meccs végeredménye 29-0 lett, a komoly gondokkal küzdő ózdi csapatban nagyrészt ifisták játszottak, a legidősebb játékos 21 éves volt, nem csoda, hogy már a félidőben 17-0 volt az állás.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden úgy döntött, hogy kizárja az Ózdot, miután az nem tudta igazolni köztartozás-mentességét, és nem felelt meg a Bozsik-programban való szereplés kötelezettségének sem. Ez azt jelenti, hogy a soron következő kupameccsüket sem játszhatják le, tudtuk meg a klubtól. Az MLSZ döntése ellen fellebbeztek. 

A csapat a hétvégén a Hatvan ellen játszott volna. „Akik a döntés miatt örömtüzeket gyújtanak az önkormányzatnál, azokat kérem, hogy vegyenek vissza az örömből, mert ez még nem jogerős döntés” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gál László klubelnök. Szerinte nem volt megalázó a fiataloknak, hogy ilyen körülmények között kellett kiállniuk a Tállya ellen, az MLSZ szabályzata egyébként is 16 éves kortól teszi lehetővé az NB III.-as szereplést. Nem kényszerítették a játékosokat, maguk döntöttek úgy, hogy vállalják a meccset, és erre büszkék is. A felnőttcsapatból egyetlen játékos volt a pályán azon a meccsen, mégpedig Gál Benedek, Gál László fia. 

Gál László nem először tűnik fel a magyar futballban: korábban a Ferencvárosnál, a Fehérvárnál és a Honvédnél is dolgozott különböző beosztásokban. 2011-ben adócsalás miatt ítélték el a Fehérvár több korábbi ügyvezetőjét, köztük Gált is.

Hirdetés

Ózdi Kohász KSC csapat tagjai a 4-2 elveszített augusztusi mérkőzésen az FC Hatvan ellen

Fotó: Ózdi KSC -Szurkolói Oldal / Facebook

Se új pálya, se fizetések

Az ózdiak vesszőfutása nem most kezdődött. Összesen 12 pontot voltak le tőlük kizárásukig, mert utánpótláscsapataik nem tudtak megfelelő létszámmal kiállni. Az infrastruktúra sem volt rendben, ezért nem játszhattak saját pályájukon, többnyire Hatvanban tartották meg a bajnokikat.

Vita alakult ki a klub és az önkormányzat között a stadion felújítása miatt. A klub a városvezetésre mutogat, mondván, a sikeres tao-pályázat ellenére (a hírek szerint 250 milliót kaptak az MLSZ-től, a klub szerint csak 157 milliót) nem támogatta az NB III.-as meccsekre alkalmas pálya építését, a lelátó és az öltöző felújítását. Az önkormányzat viszont azzal érvel, hogy minden szükséges hozzájárulást megadtak, a fejlesztések azonban elmaradtak, a pénz meg eltűnt. (A tao-támogatás ügyében nyílt levélben fordult Csányi Sándor MLSZ-elnökhöz Riz Gábor fideszes országgyűlési képviselő.)

Fidrus Péter, aki az előző önkormányzati ciklusban sportért is felelős alpolgármesterként dolgozott, a Nemzeti Sportnak arról beszélt, hogy az MLSZ eljárást indított a klub ellen, és kamatostul követeli vissza a pályázati pénzt. Rákérdeztünk a szövetségnél, hogyan áll az eljárás, de nem kaptunk választ.

Az ózdiak összeomlása azért is furcsa, mert az elmúlt egy-másfél év eredményeit nézve egy felfutóban lévő csapat benyomását keltették. Az előző szezonban megnyerték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei első osztályú bajnokságot, nyáron nagy nevű szakembert igazoltak Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány személyében. Sokáig semmi sem utalt arra, hogy fél év múlva a megszűnés szélére kerül az ózdi foci. 

Pár nappal ezelőtt ugyanakkor egy erős jelzés érkezett arról, hogy nincs minden rendben a Kohásznál: a szakmai igazgatóként és edzőként dolgozó Várhidi novemberben elhagyta a süllyedni látszó hajót. Amikor távozott ezt írta:

Sajnos látni kell, hogy az egyesület egyre lehetetlenebb helyzetbe kerül, így az általam eltervezett szakmai munkát immár nem tudjuk elvégezni, sem az alaposan megcsappant létszámú utánpótlásban, sem a felnőtt korosztályban. Nem használhatjuk a városi stadiont, egyáltalán nem tudunk edzeni, nem tudjuk egyben tartani a keretet. Ebben a helyzetben részemről vállalhatatlan a folytatás, hiszen ilyen körülmények között nem tudok segíteni a klubnak.

A fizetések csúszása, elmaradása miatt a játékosok nagy része az elmúlt hónapokban távozott Ózdról, ezért állhatott elő az a helyzet, hogy tizenévesekkel álltak ki a Tállya ellen.

Az ózdi stadion lelátója 2017-ben

Az ózdi stadion lelátója 2017-ben

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ha ennek a csóró városnak nem lesz focija, akkor mi marad?

A távozó játékosok közül többen az Ózdi Kohász szurkolói Facebook-oldalán üzentek. „Mi játszani jöttünk, aki azt mondja, azért nem állunk ki, mert zsoldosok vagyunk, az téved! […] Mindenkinek van családja, mi szeptember óta egy forintot se láttunk a klubtól, húztuk, ameddig lehetett, feladtuk. Nem tudom, hogyan állnátok hozzá, ha 3 hónapig egy forintot sem látnátok” – írta egyikük.

Egy másik játékos arról mesélt nekünk, hogy másfél évig úgy tűnt, minden rendben van a klubnál, jó volt a légkör, „lehengerlően mentek a dolgok”. Aztán egyre feszültebb lett a légkör, elkezdtek elmaradozni a fizetések. Azt is furcsának tartotta, hogy a bajnoki cím után távozott az addigi edző, a játékosként a Ferencvárossal a Bajnokok Ligáját is megjárt Zoran Kuntić. A játékosok sokáig annak ellenére is maradtak Ózdon, hogy hónapokon keresztül nem kaptak fizetést. Előfordult, hogy saját pénzükön utaztak a meccsre, volt, aki elment fodrásznak, hogy meg tudjon valamiből élni.

Ez a játékos azt írta, edzőként is dolgozott a klubnál, az egyik utánpótláscsapatot vitte. Ott is érezhetőek voltak az anyagi problémák: könyörögni kellett, hogy új labdákat kapjanak, bizonytalan volt, hogy kapnak-e pénzt utazásra és a tornák nevezési díjaira. Neki négyhavi bérével tartozik a klub, ez majdnem 250 ezer forintot jelent, az elmaradt játékosi fizetése ebben nincs benne. Nem jött volna el, ha a szakmai feltételek rendben lettek volna, mondta.

Hát, bakker, ha ennek a csóró városnak nem lesz focija, akkor mi marad?

A Facebook-oldalon megszólalt Gál László fia, Gál Benedek is. Viccesnek nevezte a pletykákat, hogy az apja ellopta a klub pénzét, drága kocsikkal jár. Azt írta, a klub vezetése hónapok óta ingyen dolgozik, hogy a játékosokat ki tudják fizetni, apja a családjától kért […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2019/12/02/ozdi_kohasz_hetvolgy_focisuli_gal_laszlo_utanpotlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új irány? Futballsztárok az ificsapatokból

Látható, hogy a DVSC, a Puskás Akadémia és a Honvéd utánpótlásképzése azért már fel tud …