2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Olyan ugrásra készül a sztártornász, ami az életét is veszélyezteti

Hirdetés

Olyan ugrásra készül a sztártornász, ami az életét is veszélyezteti

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Bár Simone Biles az olimpiai aranyak számát tekintve még elmarad olyan nagy elődöktől, mint az orosz Larissza Latinyina, a csehszlovák Vera Čáslavská vagy a román Nadia Comaneci, ettől függetlenül már biztos, hogy hozzájuk hasonló korszakos tornász. Az amerikai Biles a női torna megújítója, újra és újra olyan elemekkel áll elő, amelyeket korábban csak férfiak voltak képesek végrehajtani.

Hirdetés

A legújabb ugrása is ilyen, de elég kockázatos is – nemcsak olimpiai aranyérmére, hanem saját magára is veszélyes lehet.

Biles a múlt héten posztolt egy videót a Twitterre, amin egy frissen begyakorolt ugrását mutatja be, aminek a végén elsüllyed egy szivacsgödörben. A már két és fél milliószor lejátszott (elég sokszor meg kell nézni, hogy felfogjuk, mi történik) mozdulatsor a dupla jurcsenkó ugrás bicskamozdulattal nevet kapta tornász körökben.

A sima jurcsenkó a női ugrásban bevett dolog, 1988 óta a számot minden olimpiai aranyérmes valamelyik változatban egyik ugrásának választotta. A mozdulat a nevét a szovjet Natalja Jurcsenkóról kapta, aki először az 1982-es világbajnokságon mutatta be ezt a ugrást, de nem ő volt az első, aki gyakorolni kezdte, hanem egy férfi tornász, Viktor Levinkov. Ő a szovjet bajnokságon választotta ezt az elemet, de nem aratott vele sikert, el is halt a férfiaknál ez az ugrás, így került át a női tornába, olvasható az elem névadójának honlapján. Az akkor újdonságnak számító elem ma már alapkövetelmény, kisebb versenyeken is szinte bárki bemutatja.

A jurcsenkó trükkje az, hogy egy kézenátfordulás közben a tornász irányt változtat, a dobbantóra már a menetiránynak háttal érkezik, és ebből a helyzetből teszi le a kezét a bakra, majd ezt követi egy hátraszaltó nyújtott lábbal.

Ez az alapugrás, amit lehet bonyolítani hossztengely körüli csavarral, előreszaltóval vagy éppen kétfordulatos hátraszaltóval, több mint tucatnyi változata van. Biles korábban két és fél csavarral ugrotta a jurcsenkót, ezt amanar néven tartják számon a torna kódkönyvében.

Az amerikai tornász új ugrása, a két szaltóval és a bicskamozdulattal (ráhajol a térdeire közben), viszont pokolian nehéznek és veszélyesnek számít, valószínűleg éppen ezért nem próbálkozott még vele versenyen senki a nők közül.

Biles videójára több ismert tornász is reagált. Comaneci például azt írta, „super cool”, de az általános reakció a hitetlenkedés volt. A tornász maga a videójához nem sok kommentárt fűzött, csak a 2020-as évszámot és néhány emojit rakott ki hozzá. A legtöbben ebből azt sejtik, hogy az év fő versenyén, a tokiói olimpián akarja majd […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/02/17/simone_biles_tul_veszelyes_ugras_olimpia_dupla_jurcsenko_bicskamozdulattal_szertorna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több futballsztárnak kapóra jött az Eb elhalasztása

Több futballsztárnak kapóra jött az Eb elhalasztása

Alig három hónappal a labdarúgó-Európa-bajnokság tervezett időpontja előtt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) meghozta azt az …