2020. május 24., vasárnapMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Nemcsak Csongor és Bence vagyunk, hanem a Lehmann Brothers

Hirdetés

Nemcsak Csongor és Bence vagyunk, hanem a Lehmann Brothers

A triatlonban nem ritka, hogy testvérpárok válnak élversenyzőkké. A legismertebbek talán a Brownlee fivérek, akik hosszú évek óta meghatározóak olimpiai távon, 2016-ban Alistair és Jonathan vitte el a riói olimpia első és második helyét, majd ugyanabban az évben volt egy emlékezetes vonszolós jelenetük is a vb-döntőben.

A Lehmannok ilyen magas szinten még nincsenek, de az idei sprinttávú országos bajnokságon ők álltak a dobogó első két helyén, és például a vb U23-as futamában is együtt versenyeztek. „Tök jó verseny volt az ob, a vízből első-második helyen jöttünk ki, a depózás után hárman maradtunk a csoportból, aztán egyszer összenéztünk, és elmentünk bringában, ketten maradtunk. Egy közös csapatverseny volt” – mondták.

A 20 éves Csongor a vb-ezüstöt is közös sikernek élt meg: „Hihetetlen újra a dobogón lenni, nem vártam ezt, de az az érem nemcsak az enyém, hanem a bátyámé is. Mi mindent együtt csinálunk, nem tudjuk mindig egyszerre kihozni a legjobbunkat, de ez az érem akkor is kettőnké” – nyilatkozta a lausanne-i verseny után.

Hirdetés

„Mi ketten minden edzésünket közösen végezzük, aztán van, hogy csatlakoznak hozzánk. Az öt-hat órás bringaedzéseken csak egymásra tudunk számítani, együtt nyomjuk a kilométereket. Vannak időszakok, amikor az egyiküknek nehezebben megy, a másiknak viszont fut a szekér, de átfordulnak ezek a dolgok. Mutatja, hogy ketten teszünk ki egy egészet. Nem lennénk ezen a szinten a másik nélkül” – mondta Csongor.

„Egy edzőtábor harmadik hetében elég nehéz elviselni egymást, de hogy együtt nőttünk fel, könnyebb, főleg annál, hogy valaki mást kéne elviselni” – tette hozzá Bence.

Eltérő karakterek a fiúk, Bence emocionálisan kötődik a sportághoz. Másfél évesen már kint volt velünk a hawaii ironmanen. Már kicsi korábban látni lehetett, hogy szereti. Csongor, ha hideg volt a víz, nem úszott, nála a sikerélmény hozta meg a kötődést

– mondta Lehmann Tibor. A triatlon egyéni sportág, de azért van tere a közös taktikának. „Úszásnál például nem hátrány, ha olyan valaki van melletted, aki nem veri le a szemüvegedet. A rajtok előtt általában mindenki megtervezi, hogyan úszik rá az első bójára, így helyezkednek el a pontonhídon. A fiúk általában jól választanak, nagyon tetszik, amikor látom, hogy kezdenek köréjük gyűlni mások. De volt egy olyan Európa-kupa is, amikor Bence nem vállalt vezetést a kerékpárban, odaszóltak neki, ne szabotáld a munkát, nem várjuk meg az öcsédet.”

Tiszaújváros, a triatlon fővárosa

A fiúk edzőjévé is vált Lehmann az 1980-as évek végén kóstolt bele először a triatlonba. Ajkai iskolatársaival az olimpiai ötpróbába kapcsolódtak be, aztán minden ahhoz hasonló tömegsportrendezvényre eljártak. Lehmannt osztálytársa is motiválta, az 1990-es években szintén jó nevű versenyzőnek számító Kindl Gábor már 1986-ban Párizsban versenyzett, ami akkoriban egyáltalán nem számított átlagosnak. „Elég hamar elhatároztam, a szüleim legnagyobb rémületére, hogy komolyan akarom csinálni. Tizenkilenc évesen felkerültem Budapestre, a Baranyai László által vezetett Budai XI. egyesületbe. A sportág még gyerekcipőben járt, nem nagyon tudtuk, hogyan kell edzeni. Az amerikai Triathlete magazin hozzánk eljutó pár példányát bújtuk, de még nemzetközi szinten is csak keresgélték, hogy mi lenne a jó. Vicces lenne visszanézni, mik szerepeltek az edzéstervekben.”

Lehmann Tibor, Csongor és Bence (balról jobbra)

Lehmann Tibor, Csongor és Bence (balról jobbra)

Fotó: Bődey János

A magyar mezőnyben Lehmann az egyik legjobb versenyző volt, országos bajnoki címet is szerzett. A Budai XI.-ből az UTE-ba igazolt, majd 1994-ben Tiszaújvárosba igazolt, ahol dr. Márkus Gábor alapított klubot és teremtett erős hátországot a triatlonnak, a világkupában is évtizedek óta kihagyhatatlan állomás Tiszy, ahogy a külföldiek mondják. Lehmann egy darabig még Budapesten maradt, de 1999-ben a költözés mellett döntött.

„Több okból is be kellett segíteni az egyesületbe, volt egy kis edzőválság is, már nem csak versenyzőként számítottak rám. Jó lehetőségnek tűnt, Márkus Gábor biztosíték volt, nagy lelkesedéssel, egyre profibban építkezett. Több körülmény is közrejátszott ebben, a TVK (Tiszai Vegyi Kombinát) ekkor lépett a részvénypiacra, egekben volt az részvények ára, a város más településekhez képest jó kondícióban volt. Látszott, hogy jó történet lehet.”

Lehmann eleinte csak felnőttekkel foglalkozott, de később már az utánpótlásban is dolgozott. Azt mondta, nagyjából tízéves munkájukba telt, mire egy hatékony, jól működő struktúrát hoztak létre, amiből nem csak a Lehmann testvérek kerültek ki élversenyzőként, hanem még jó pár másik triatlonos is.

Fiai – Bence 1997-ben, Csongor 1999-ben született – kiskorukban még látták is versenyezni. „Eléggé picik voltunk még akkor, inkább képekről tudjuk visszaidézni azt a korszakot. De nekünk is csak a triatlon volt. Láttuk, hogy apa ezt csinálja, mi pedig a kertben magunknak rendeztünk versenyeket” – idézte fel Csongor.

Apa menőbb, mint egy tűzoltó

A két fiú a triatlonosok között nőtt fel, szinte természetes volt, hogy ők is kipróbálják majd a sportágat. Korán ráéreztek, és elég jó eredményeket értek el már gyerekként is. Hogy ez több lesz egyszerű hobbinál, az is elég hamar eldőlt.

„Már újonc és gyerek korosztályban is komolyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2019/10/17/lehmann_brothers_triatlon_csalad_tiszaujvaros_lehmann_tibor_lehmann_csongor_lehmann_bence/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg az orlandói Disney Worldben folytatódhat az NBA idei szezonja

Tényleg az orlandói Disney Worldben folytatódhat az NBA idei szezonja

Ugyan csütörtök óta rebesgették már a dolgot, szombaton az NBA szóvivője, Mike Bass is megerősítette, …