2019. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Fordulatos döntetlent hozott a sakkvébé első partija

Hirdetés

Fordulatos döntetlent hozott a sakkvébé első partija

Londonban az első partival ma megkezdődött a norvég világbajnok Magnus Carlsen (27) és kihívója, az amerikai Fabiano Caruana (26) közötti világbajnoki döntő. Ha Caruanának sikerül nyernie, ő lehet az első amerikai sakkvilágbajnok Bobby Fischer legendás, 1972-es, Borisz Szpasszkij elleni győzelme óta.

A két versenyző a cím mellett az egymillió dolláros pénzdíjért is küzd. Hosszú idő óta nem volt példa ilyen kiegyensúlyozottnak igérkező párharcra:  a világranglistát 2835 Élő-ponttal Carlsen vezeti, Caruana 2832-vel követi. 

A torna nyitólépését az amerikai színész, Woody Harrelson tette meg, ami nem sikerült tökéletesen, ugyanis véletlenül ledöntötte Caruana királyát, majd félreértette az instrukcióit.

A világossal kezdő Caruana a szicíliai védelmet választotta. A sokat gondolkodó amerikai nagymester viszonylag gyorsan komoly időnyomás alá került, majd a 17. lépésben nagyot hibázott, és a taktikai hátránya mellett 20 perc alatt húszat kellett lépnie, hogy ne fogyjon el az ideje.

A 40. lépésnél Caruanának már csak 3 másodperce volt, de ekkor a szabályok értelmében 50 perc extra időhöz jutott. Ugyanebben a körben azonban Carlsen hibázott, és bár valamenyi stratégiai előnye maradt, kicsúszott a kezéből az irányítás, és az elemzők mindinkább biztosak voltak benne, hogy  hacsak valaki nem lő bakot, a meccs döntetlennel fog végződni. Ez végül 7 óra (!) után be is következett.

Ha a 12 meccses torna döntetlennel zárul, rapidpartik következnek, majd egy rapid döntő. Amennyiben az is remivel végződik, a sötéttel játszó nagymester lesz az új világbajnok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha
még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is
olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet
az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/sport/sakk/2018/11/10/fordulatos_partit_hozott_a_sakkvebe_elso_partija/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem lesz könnyű dolga a magyar csapatoknak, ha továbbmennek az EL-ben

Nem lesz könnyű dolga a magyar csapatoknak, ha továbbmennek az EL-ben

Támogatóink lehetővé tették, hogy az új irodánkban már legyen videóstudiónk. Támogass te is! A Bajnokok …