2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Doppingvétségen értek, jobb nem történhetett volna

Hirdetés

Doppingvétségen értek, jobb nem történhetett volna

A dél-afrikai edzőtáborban ülünk, ön a válogatott keret tagja, ami nem meglepetés, mert már tavaly is tagja volt az ötszázon világbajnoki bronzérmes magyar négyesnek. Idén milyen tervei vannak?

Nem szeretném alább adni. Korábban ezer méteren versenyeztek a négyesek, a legújabb olimpiai programba az ötszáz került be, mintha a kedvemért írták volna át. Az ezer az én izomzatomnak nagyon hosszú, így kaptam egy elég nagy esélyt az élettől. Nemcsak az idei szegedi vb-re, hanem az olimpiára is szeretnék kijutni, bár hatalmas itthon a konkurencia.

Ön örült a legjobban a tavalyi harmadik helynek?

Hirdetés

Azt nem tudom, mert közös volt az érdem, mindenki boldog volt. Hogy nekem volt a bronzig vezető út a legkacskaringósabb, az nem kétséges, ezért én nagyon becsülöm ezt az eredményt.

Nagyon jól eljöttünk a rajtból azok után is, hogy elsőre bemozdultunk. Tótka Sanyi olyan nyugalmat adott nekem, nekünk a hibás rajt után is, ami felülmúlhatatlan.

Sulykolta belénk, meg tudjuk csinálni pontosan, hiszen már sokszor eljöttünk remekül. Vezettünk egy darabig, aztán jöttek a németek és a spanyolok és megelőztek. Más nem lehet a cél, minthogy idén tovább bírjuk, közelebb legyünk hozzájuk. Előtte azonban még be kell kerülni a csapatba, ezért dolgozom minden nap.

Azért kértem ezt az interjút, mert ön az egyetlen sportoló, aki miután lebukott, visszafizeti az állami ösztöndíját. Mások visszavonultak, kikerülték a szabályokat, vagy éppen a sportvezetés nem gondolta fontosnak, hogy szót emeljen, ilyen esetben a pénz visszajár. Mekkora összegről van szó?

Egészen pontosan 1 millió 880 ezer forintról.

06-kajakosok-150601-IMG 2286

Fotó: Szécsi István / Dívány

Igaz az, hogy a vb-bronzért kapott állami jutalmát egy az egyben az adósság törlesztésére költötte?

Igaz. 900 ezer forint járt nekem a tavalyi vb-bronz után, és ugyan el tudnám költeni másra, így tiszta a lelkiismeretem. Ahogy letelt az eltiltásom, részt vettem egy pénzdíjas versenyen, amit megnyertem. 150 ezer forintot kaptam érte, jól jött volna, de felajánlottam a tragikusan fiatalon meghalt Kolonics Györgyről elnevezett alapítványnak. Jobb helyen van ott a pénz.

Megszületett a kislányom, itt az edzőtáborban lettem apa. Tőlem 10 ezer kilométerre van egy élet, az én vérem. Tisztán szeretnék a szemébe nézni.

Nem hiszem, hogy már azonnal az apaság pillanatában megkomolyodtam. Jól tudom, a bélyeget életem végéig viselni fogom. A szüleim a piacon dolgoznak, minden egyes reggel miattam keltek fel hajnal háromkor. Amikor azt mondják, hogy a kajakozás nehéz, akkor rájuk gondolok, hogy nekik vajon milyen az életük. Az nem nehéz? Irgalmatlan munkát végeznek. Nem cserélnék egy hétre sem velük. Azért akartam jól kajakozni, hogy visszaadjak nekik valamit.

Majdnem rekordidejű, 34 hónapos eltiltást kapott. Hogy sikerült ezt összehozni?

Most az egyszer hadd adjak nagyon hivatalos és diplomatikus választ. A doppingvétséget elkövettem, a büntetésem elkerülhetetlen volt. Ha már lezárult a pályafutásom, akkor szívesen beszélek az egész ügyről, a legapróbb részletekig. Azt sem zárom ki, hogy egy könyvet írok. Most csak annyit szeretnék mondani, hogy nemcsak én, hanem a barátnőm, a gyerekem édesanyja is könnyek között tettünk vallomást a fegyelmi tárgyaláson.

Közel három évig volt távol attól a közegtől, amelyik az életét jelentette. Mi történt ennyi idő alatt?

Becsülettel letöltöttem, amit kiróttak rám, erősebb lettem ezen idő alatt. Bármennyire is groteszk: doppingvétségen értek, és most már így utólag azt mondom, jobb nem történhetett volna. A 2012-es olimpia miatt nem tanultam tovább, így most legalább megtehettem, edzői papírom is van már, azóta pedig járok a TF-re. Tanultam angolul is. Mindez a jó része, mert voltak napok, amik kegyetlenül megviseltek.

Én, a fekete bárány nem mehettem abba a világba, ahol jól éreztem magam. Abba a közegbe, ami nekem az egyetlen volt, ahol elértem valamit. Beszűkült a világ. Sírtam, amikor láttam a társak versenyét a tévében.

A fix pontok, egy szegedi utazás, előtte a felkészülés, mind-mind eltűntek az életemből. Volt nap, amikor csak feküdtem egy nagykabátban az ágyban egész nap, nem volt kedvem semmihez. Viselnem kellett a sorsom. De összességében azt mondhatom, erősebb lettem az eltiltás időszakában. És nagyon hálás vagyok, hogy engem, bibliai párhuzammal élve, a tékozló fiút visszafogadtak.

Dudás Miklós (k) versenyez a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kajak egyes 200 méteres számának előfutamában a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 10-én

Dudás Miklós (k) versenyez a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kajak egyes 200 méteres számának előfutamában a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 10-én

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Arra következtetek, hogy lelkileg volt a legnehezebb.

Depresszió közelében voltam. És akkor még nem beszéltem a családomról. Nekem a család rendkívül sokat jelent, az alkaromon a tetoválások a nagyszülők születési dátumai. A mai napig visszacseng a fülemben a beszélgetés az egykoron bokszoló nagypapámmal. Tudod, kisfiam, mindig az volt a vágyam, hogy egyszer majd látlak a Nemzeti Sport címlapján, és én majd nagyon büszke leszek rád. Most láttalak, és nagyot csalódtam. Nem így gondoltam, hogy címlapra kerülsz.

Mikor volt ez a beszélgetés?

2016. április huszadikán. Beleégett az agyamba ez a dátum. Azon a napon öles betűkkel tudatta a sportlap, én vagyok a doppingeset érintettje. Összetörtek az olimpiai álmaim. Akkor tudatosult bennem, hogy London után Rióba nem jutok ki. Az olimpiáért küzdünk folyamatosan, amikor kiderült, hogy nem mehetek, alig kaptam levegőt.

Londonban hatodik volt. Két év múlva 2014-ben világbajnok a váltóval. Melyikre büszkébb?

A hatodik helyre. Londonban sprintben indultam, sokkal büszkébb vagyok az ottani döntőre, mint a váltóaranyra. Akkor a csapatok többsége már pakol, az az utolsó szám volt egy időben a vb-műsorban, nagyon sokan nem is vették komolyan.

Ha szépen is csillogott az érem, az igazi kemény munka az olimpiai részvételben, és az ott elért helyezésben van. 21 évesen jutottam ki, ami […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kajak-kenu/2019/05/21/dudas_miklos_edzotabor_tekozlo_fiu_doppingvetseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rebrov elhibázott kísérlete; véget ért a kajak-kenu vb

  Az OTP Bank Liga 2019–2020-as idényének eddigi alighanem legnagyobb meglepetése született meg vasárnap este …