2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Betiltatnák a két órán belüli maraton mágikus cipőjét

Hirdetés

Betiltatnák a két órán belüli maraton mágikus cipőjét

Nem hoz izgalomba. Értelmetlen. Azt hiszem, már mindez a cipőről szól. Az életemet a sport integritásának szenteltem, de ez teljesen szembemegy vele. A tanácsadóim azt mondják, ne legyek negatív, amikor erről beszélek. De nem is akarok negatív lenni, hanem csak pontos

– mondta Kipchoge bécsi kísérlete előtt Yannis Pitsiladis fiziológus, aki már 2014-ben elindított egy projektet, amelyben a tudomány segítségével akarta áttörni a kétórás határt.

„Ez nem csökkenti Kipchoge érdemeit, de a maraton az utóbbi néhány évben időugrást vett a cipők technológiai változásának köszönhetően. Az a néhány atléta, akik durván 2:04-et, 2:05-öt tudtak négy éve, ma jelentősen gyorsabbak. Kipchogénél is ezt láttuk, ahogy Bekelénél is. És még többen így lesznek. Be kéne tiltani ezeket a cipőket? Valószínűleg igen” – írta Steve Magness, a Houston Egyetemen dolgozó futóedző és szakíró.

Hirdetés

A sportban az edzésmódszerek folyamatosan fejlődnek, de elég jól követhetően az eredmények javulását sokszor technológiai újítások hajtották. A salaknál előnyösebb futni műanyagborításon, vagy például úszásban a feszített víztükrű medence is tizedmásodpercekkel gyorsabb időket eredményezett száz méteren, a rúdugrásban sem bambuszrudakat használnak már, és még rengeteg sportágat lehetne sorolni, ahol a sporteszközök, felszerelések, ruházatok fejlesztése javította érezhetően a teljesítményt.

A futócipők is szép evolúción mentek át, már senkinek sem jutna eszébe egyszerű, vékony talpú bőrcipőben futni, amikor válogatni lehet a modern csillapítórendszerekkel és alaposan kipárnázott, az energiamegmaradást segítő modellek közül. Eddig viszont talán egy cipőt sem ért akkora támadás, mint a Nike Vaporfly modelljét, illetve azok továbbfejlesztett változatait, amit túlontúl előnyös tulajdonságai miatt az úszásban már betiltott cápadresszhez is hasonlítanak.

Már 2016-ban is több elitfutó használta a Vaporflyt, de igazán nagy publicitást akkor kapott, amikor Kipchoge Lelisa Desisával és Zersenay Tadessével együtt először próbált meg két órán belül maratont futni. A monzai kísérlet egyik sarokpontja volt az új cipő (az egész kísérlet egy jó nagy reklámkampányként is felfogható), ami állítólag más modellekhez képest 4 százaléknyi előnyt biztosított. A legújabb verziója a Vaporfly Next% pedig már 5 százalékot is ad. A futással elég sokat foglalkozó sporttudós, Ross Tucker szerint a cipő olyan hatású lehet, mintha a futók egy gyenge, 1-1,5 százalékos lejtőn futnának.

cipo

Fotó: nike.com

Az elég robusztus, furcsa sarokformával bíró, magas talpú cipő kulcseleme a talpába épített karbonlemez, ami a leírások szerint úgy működik, mint egy katapult vagy rugó. Tucker több kutatást idézve azt mondta, hogy azok a futók, akik ezt a cipőt használtak laboratóriumi körülmények között 2,7-4 százalékkal kevesebb oxigént használtak fel, Volt olyan futó, aki arról számolt be, hogy a lábában később jelentkezett izomfáradtság más cipőkhöz képest. Mindent összevetve egy maratonon másfél-három percnyi javulás is elérhető vele.

Az idei […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2019/10/19/futocipo_nike_zoom_x_vaporfly_maraton_kipchoge_kosgei_elony_szabalyos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négygólos döntetlent játszottak Gulácsiék a Herthával

A 63. percben 1-1-es állásnál Marcel Halstenberg kiállítása miatt emberelőnybe kerültek a vendégek, ám öt …