2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

Kilencven napra felfüggesztette Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét a szövetség végrehajtó bizottsága – írja az MTI az olimpiai sportágakra szakosodott Insidethegames beszámolója alapján.

A weboldal emlékeztetett, hogy a 81 éves sportdiplomata, aki 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, ötödik ciklusát tölti, ennek jövő májusi lejárta után nem kíván újraindulni a posztért. Az Insidethegames kitért arra is, hogy Aján vita nélkül elfogadta a döntést, áprilisig a szervezet női alelnöke, Ursula Papandrea viszi majd az ügyeket. A Nemzeti Sport azt írja, hogy Papandrea a reformok híve, aki úgy véli, a kitört botrány jótékony következménye, hogy végre feltárhatják az IWF irányításának visszásságait, és orvosolhatják a hiányosságokat.

Aján Tamás magával ránthatja a magyar doppingellenőröket

Az ARD német közszolgálati csatorna Nemzetközi Súlyemelő-szövetségről szóló riportja súlyos vádat fogalmazott meg a Magyar Antidopping Csoporttal szemben is, a kölni doppinglabor pedig DNS-vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy a magyar ellenőröknek manipulált mintákat adtak le a később doppingoláson ért versenyzők. Tiszeker Ágnes, a cég igazgatója tagadta a vádakat, azt viszont nehéz cáfolni, hogy a doppingellenőrzés világszerte kitett a korrupciós kockázatoknak.

Mindeközben vizsgálat kísérli meg tisztázni az ARD január 5-én bemutatott dokumentumfilmjében megfogalmazott vádakat. A német közszolgálati televíziós csatorna arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS), angol rövidítéssel a HUNADO-t bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, de ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan. A vádakat a MACS és Aján Tamás is visszautasította, utóbbi azt nyilatkozta, hogy “egyéni érdekek állnak a támadások mögött”.

Az ARD-riport a hvg.hu és a hvg360 által közölt leiratából derült ki, hogy Aján 2009-ben a titkos számlák után érdeklődő auditoroknak arról beszélt egy titokban rögzített hangfelvételen, hogy “nincs szükség porkavarásra”.

Forrás:
http://hvg.hu/sport/20200123_ajan_tamas_felfuggesztes_nemzetkozi_sulyemelo_szovetseg_iwf#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Európai Szuperkupa: Bayern München–Sevilla

Európai Szuperkupa: Bayern München–Sevilla

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/sport/futball/2020/09/24/europai_szuperkupa_bayern_munchen_sevilla/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …