2020. január 26., vasárnapMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A futballra akartak csapást mérni a Turul nevű sportággal

Hirdetés

A futballra akartak csapást mérni a Turul nevű sportággal

A kor divatjának megfelelően Halácsy Antal all-rounder sportember volt, versenyzett atlétikában, kerékpározásban, tornában, és időnként párbajaival vagy verekedéseivel is bekerült az újságokba, vagy azzal, hogy íróasztala körül négy órán át gyalogolt egy 10 méteres körben. „Halácsy e gyaloglásával főként szédíthetetlenségét bizonyította, de az eredmény is jó” – írta róla a Herkules című lap 1885-ben.

A szegedi származású Halácsynak a hivatása is volt a testedzés, főgimnáziumi torna- és vívómesterként az ország számos iskolájában tanított, Budapesten és a Felvidéken is dolgozott, de úgy tűnik, ez nem elégítette ki minden vágyát. Valószínűleg újítóként vagy sikeres vállalkozóként is viszontlátta volna magát a lapok hasábjain. Az előbbi össze is jött neki. Halácsy 1903-ban mutatta be először az általa kitalált játékot nagyobb közönség előtt – tornatanárokat, újságírókat, tanügyi felügyelőket, diákokat és szüleit hívta meg – , és az újságok beszámolói szerint nagy tetszést aratott vele. 

turul

Fotó: Tolnai Világlapja, 1904 / Arcanum adatbázis

De mi is volt ez a játék?

A Turul leginkább a teniszhez vagy tollaslabdához hasonlítható, háló fölött, ütővel, igaz elég furcsával játszottak.

Hirdetés

  • Az ütőfelületet egy nagyjából 15 centiméter átmérőjű fakorong vagy tányér képezte, míg az ütőnyelet ennek hátához rögzítették, így a nyolc centi átmérőjű kaucsuklabdát lökő mozdulatokkal kellett átjuttatni a két-négy méter magasan kifeszített zsinór fölött.
  • A pálya méretei nem voltak pontosan megszabva, 2-12 méter széles, 8-24 méter hosszú lehetett. A legtöbb ütős játékhoz hasonlóan itt is az volt a cél, hogy az ellenfél térfelén essen le a labda.
  • Egy meccs két 15 perces játszmából állt, de elég kötött és abszurd rendszerben zajlottak. Az első öt percben jobb, a második öt percben bal, míg a harmadik öt percben két kézzel kellett fogniuk a játékosoknak az ütőnyelet.
  • A Turult egyéniben, párosban, és 6-6 fős csapatokban is játszották.

Halácsy nagy reményeket fűzött a Turulhoz, és sikerült is elérnie, hogy a kormány is támogassa. Megengedték, hogy sportága bekerüljön a tanrendbe, sőt a kultuszminiszter 1907-ben elrendelte, hogy az összes állami és katolikus középiskolájának szállítson 4 labdát, 4 Turul-fogót (ez az ütőt jelentette) és egy szabálykönyvet. Halácsy végül is ügyesen kitalálta ezt, hiszen a játékszereket egyedül ő árulta az országban.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2019/09/10/turulozas_turul_sportag_halacsy_antal_szeged_mi_videkunk_csongrad/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kár volt ebbe így belenyúlni, a futam a short track reklámja volt

A magyar válogatott a debreceni rövidpályás gyorkorcsolya-Európa-bajnokságon négy aranyéremmel és három ezüsttel zárt, Az utolsó …